Χρ. Ερωτοκρίτου: Η μεσαία τάξη πρέπει να υποστηριχθεί γιατί είναι η ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας και κοινωνίας
WEB TV, Ανακοινώσεις |

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ, ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΧΡΙΣΤΙΑΝΑΣ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ

Είχαμε σήμερα την πρώτη εθιμοτυπική συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών με τον Υπουργό Οικονομικών, όπου είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις, σκέψεις και ανησυχίες για την πορεία της κυπριακής οικονομίας αλλά και την ευκαιρία να εκφράσουμε την ετοιμότητα μας για συνεργασία ώστε να έρθουν καλύτερες οικονομικές μέρες για όλους τους Κύπριους πολίτες.

Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που ακούσαμε τον στόχο του Υπουργού Οικονομικών για την προτεραιότητα του, την ευημερία της μεσαίας τάξης που είναι αυτή που κατά τη δική μας άποψη έχει επωμιστεί πολύ μεγάλο κόστος και πρέπει να υποστηριχθεί γιατί είναι η ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας και κοινωνίας.

Είχαμε την ευκαιρία να θέσουμε κάποιες βασικές προτεραιότητες του Δημοκρατικού Κόμματος οι οποίες είναι οι εξής:

Το θέμα του 5% ΦΠΑ για την πρώτη κατοικία. Η πρώτη κατοικία πρέπει να είναι ένας χειροπιαστός στόχος για τη μεσαία τάξη και ιδιαίτερα για τα νέα ζευγάρια. Οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο επιτροπής φαίνεται ότι έχουν ολοκληρωθεί και αναμένω ότι τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, το κυβερνητικό νομοσχέδιο θα οδηγηθεί ενώπιον της επιτροπής οικονομικών. Έτσι θα έχουμε την ευκαιρία όλα τα κόμματα να προβούν σε τροποποιήσεις, εάν το επιθυμούν, ώστε να έχουμε κατάληξη στο μεγάλο αυτό ανοικτό θέμα.

Κατά δεύτερον λόγο μας απασχολεί ιδιαίτερα το θέμα των εκποιήσεων και γι’ αυτό έχουμε θέσει ενώπιον του Υπουργού τη θέση μας ότι εκείνο που προέχει και είναι εφικτό και σωστό, δεν είναι η συνεχιζόμενη αναστολή των εκποιήσεων η οποία δεν μπορεί να φέρει μια μόνιμη λύση αλλά μόνο προσωρινή ανακούφιση, Εκείνο που προέχει είναι να βεβαιωθούμε ότι οι αναδιαρθρώσεις εάν δεν γίνονται συνεπεία της καλής θελήσεως είτε του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος είτε των εταιρειών εξαγοράς και των εταιρειών διαχείρισης πιστώσεων να γίνονται συνεπεία νομοθετικής ρύθμισης, δηλαδή να είναι αναγκασμένοι αυτοί που έχουν στα χέρια τους τα κόκκινα δάνεια νοουμένου ότι πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια να έχουν την υποχρέωση να προβαίνουν σε προτάσεις για σωστές αναδιαρθρώσεις πριν να έχουν την δυνατότητα να προχωρήσουν σε εκποιήσεις.

Κατά τρίτο λόγο, μας απασχολεί το θέμα της αύξησης των επιτοκίων. Είναι απόλυτα κατανοητό ότι τα θέματα αυτά αφορούν πρωτίστως την αρμοδιότητα και τις εξουσίες των κεντρικών τραπεζών πλην όμως επειδή υφίσταται ένας διάλογος ευρύτερα στην κοινωνία για τη δυσαναλογία που υπάρχει μεταξύ της αύξησης των δανειστικών επιτοκίων και της καθήλωσης των καταθετικών επιτοκίων. Είναι η δική μας θέση ότι η οποιαδήποτε δυνατότητα υπάρχει για αύξηση των καταθετικών επιτοκίων θα πρέπει να δοθεί στη συγκράτηση της αύξησης των δανειστικών επιτοκίων.

Εμείς επικροτούμε και ευελπιστούμε όλοι οι Κύπριοι πολίτες να έχουν καταθέσεις στα πιστωτικά ιδρύματα. Βεβαίως είναι η δική μας πεποίθηση ότι οι πλείστοι Κύπριοι δεν έχουν καταθέσεις στα πιστωτικά ιδρύματα και ιδιαίτερα η μεσαία τάξη έχει ως επί το πλείστον, δάνεια. Δάνεια που δυσκολεύεται, συνεπεία της αύξησης των επιτοκίων να εξυπηρετήσει και γι’ αυτό τον λόγο αντί να μιλούμε για αύξηση των καταθετικών επιτοκίων η δική μας εισήγηση και προσέγγιση είναι η οποιαδήποτε δυνατότητα για αύξηση των καταθετικών επιτοκίων να εξαντληθεί στη συγκράτηση του ρυθμού της αύξησης των δανειστικών. Θεωρούμε ότι με αυτόν τον τρόπο βοηθούμε πολύ περισσότερο και τις ευάλωτες ομάδες και τη μεσαία τάξη και είναι ο μεγαλύτερος αριθμός των συνανθρώπων μας που χρειάζεται υποστήριξη.

Είναι επίσης με ιδιαίτερη ικανοποίηση που ακούσαμε από τον Υπουργό ότι με τη λήξη των προγραμμάτων που υπάρχουν για την επιδότηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και των φόρων καυσίμων κίνησης, αυτά τα σχέδια θα επανεξεταστούν και προφανώς εάν κριθεί στην επαναξιολόγηση ότι χρήζουν επιμήκυνσης αντιλαμβάνομαι πως αυτό θα γίνει.

Τέλος θέλω να επαναλάβω τη δική μας θέση ως ΔΗΚΟ, ότι είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε πάντοτε με διαφάνεια και με δικαιοσύνη την κυπριακή οικονομία, να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις για να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη με πρώτο και ένα από τους μεγαλύτερους στόχους για εμάς να είναι η συγκράτηση και η μείωση του δημοσίου χρέους το οποίο ως δηλώσαμε και ενώπιον του Υπουργού Οικονομικών, κατά τη δική μας εκτίμηση, είναι το μεγαλύτερο φιλολαϊκό μέτρο που μπορεί να λάβει η οποιαδήποτε κυβέρνηση.

Γραφείο Τύπου

27 Μαρτίου 2023

ροή ειδήσεων