Χρ. Ερωτοκρίτου – Πρόταση Νόμου για τη νομοθετική πρωτοβουλία πολιτών
Ανακοινώσεις |

Δήλωση της Αναπληρώτριας Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος Χριστιάνας Ερωτοκρίτου

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ: ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ, ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΥΝΑΦΗ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ 2016

Ξεκίνησε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών η συζήτηση πρότασης νόμου που κατατέθηκε το 2016 από την Αναπληρώτρια Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου εκ μέρους του Δημοκρατικού Κόμματος, που αφορά στη νομοθετική πρωτοβουλία πολιτών. Πρόκειται για μια καινοτόμα πρόταση νόμου η οποία θέτει σε ευθυγράμμιση το Κυπριακό μαζί με το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Εκσυγχρονίζει τη Δημοκρατία μας και δίνει βήμα στους πολίτες αυτού του τόπου.

Με τη συγκεκριμένη πρόταση προτείνεται η θέσπιση νομοθεσίας με την οποία εισάγεται ο θεσμός της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας – ενός μέσου άμεσης συμμετοχικής δημοκρατίας- υποστηριζόμενης από τις υπογραφές πέντε χιλιάδων (5.000) πολιτών, διαδικτυακά, για οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση τους απασχολεί και έχουν ενασχοληθεί. Με τη συλλογή των υπογραφών τίθεται ενώπιον του κοινοβουλευτικού σώματος, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, συγκεκριμένο θέμα το οποίο έπειτα δύναται να καταλήξει σε νόμο του κράτους.

Αυτό το πλαίσιο υφίσταται και σε άλλες ευρωπαϊκές και μη χώρες και πρόκειται για σύγχρονη μορφή που δίνει στους πολίτες το δικαίωμα να έχουν άμεση συμμετοχή στα τεκταινόμενα και να διαμορφώνουν οι ίδιοι πολιτικές σύμφωνα με τις δικές τους προτεραιότητες.

Τονίζουμε ότι η πρόταση αυτή δεν πρόκειται να γίνει εργαλείο για την προώθηση του λαϊκισμού. Άλλωστε μέσα στο κείμενο υπάρχουν πρόνοιες που αφορούν στο φιλτράρισμα των πρωτοβουλιών που κατατίθενται έτσι ώστε να μην συγκρούονται με συνταγματικές πρόνοιες και να μην ξεφεύγουν από τα όρια της νομιμότητας και σοβαρότητας.

Ελπίζουμε και ευελπιστούμε ότι η πρόταση μας θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια για υπερψήφιση με την έναρξη της νέας βουλευτικής περιόδου.

Γραφείο Τύπου – 6 Ιουλίου 2022

ροή ειδήσεων