Χρ. Ερωτοκρίτου – Στοχευμένη επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ (5%) στην παράδοση ή ανέγερση κατοικίας
WEB TV, Ανακοινώσεις |

Δήλωση της Αναπληρώτριας Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνας Ερωτοκρίτου

Ο περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022.

Στοχευμένη επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ (5%) στην παράδοση ή ανέγερση κατοικίας, στο πλαίσιο άσκησης κοινωνικής πολιτικής.

Συνεχίστηκε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών η συζήτηση του νομοσχεδίου που αφορά τον ΦΠΑ για την πρώτη κατοικία.

Πρέπει να πω πως κληρονομήσαμε το πρόβλημα το οποίο επισημάνθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον Ιούνιο του 2021 και παρά το γεγονός πως έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από τη μέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου μέχρι σήμερα, πρέπει να πω ότι κατά τη διάρκεια όλων των συζητήσεων στην επιτροπή, έγιναν εισηγήσεις και προτάσεις, κατατέθηκαν προβληματισμοί οι οποίοι φάνηκαν πολύ βοηθητικοί έτσι ώστε να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε ένα πλαίσιο, σε κάποιες νέες εισηγήσεις που ενδεχομένως θα πληρούν και τα κριτήρια που πρέπει να ικανοποιούμε αλλά να ανακόπτουν τη διαδικασία επί παραβάσει που έχει ξεκινήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Έχουμε συμφωνήσει στην Επιτροπή Οικονομικών ότι το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια στις 8 Ιουνίου. Από τότε θα υπάρχει ψηφισμένο πλέον το νέο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο σίγουρα θα είναι πολύ διαφοροποιημένο και πολύ πιο διευρυμένο από το αρχικό που κατατέθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2022.

Ο στόχος των νέων παραμέτρων, και να μου επιτρέψετε να μην αναφερθώ στις λεπτομέρειες, είναι να δώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερη προστασία και περισσότερα κίνητρα και να καλύψουμε όσο το δυνατό περισσότερο τις ευάλωτες ομάδες, τη μεσαία τάξη και τα νέα ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν τη δική τους στέγη μέσα σε λογικά οικονομικά πλαίσια αλλά και μέσα σε λογικά πλαίσια τετραγωνικών μέτρων που να ανταποκρίνονται τόσο στις πραγματικότητες που υπάρχουν στην αγορά όσο και στις οικονομικές συνθήκες όπως όλοι μας τις ζούμε είτε αυτές αφορούν τις τιμές των ακινήτων είτε αυτές αφορούν τη δυνατότητα χρηματοδότησης από τα τραπεζικά ιδρύματα.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση όλα τα κόμματα περιλαμβανομένου και του ΔΗΚΟ, καταλήγουμε όλοι στη θέση και την άποψη ότι πρέπει να γίνουν κάποιοι συμβιβασμοί ώστε να καταλήξουμε σε μια κοινή συνισταμένη χωρίς να υπερβαίνουμε θέσεις αρχών και χωρίς να παραγνωρίζουμε την πραγματικότητα που υπάρχει στην ΚΔ και τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι πολίτες και ειδικά τα νέα ζευγάρια ν’ αποκτήσουν στέγη.

Αυτό το νέο σύστημα θα είναι πιο δίκαιο, κοινωνικά ευαίσθητο, δεν θα εμπερικλείει αυτούς που έχουν την οικονομική δυνατότητα αγοράς πολυτελών διαμερισμάτων ή κατοικιών. Όμως θα δίνει τη δυνατότητα στις ευάλωτες ομάδες, στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, στα νεαρά ζευγάρια αλλά και στη μεσαία τάξη να αποκτήσουν τη δική τους στέγη καταβάλλοντας ένα ποσοστό 5% ΦΠΑ στην επιλογή που θα κάνουν, της κατοικίας ή του διαμερίσματος, για να στεγάσουν την οικογένεια τους.

Γραφείο Τύπου – 15 Μαϊου 2023

ροή ειδήσεων