Χρ. Ερωτοκρίτου: Στόχος είναι και πρέπει να είναι να καταλήξουμε σε ένα ολοκληρωμένο νομοσχέδιο προς όφελος των μελών του Ταμείου
WEB TV, Ανακοινώσεις |

Δηλώσεις της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, Χριστιάνας Ερωτοκρίτου για το συνταξιοδοτικό.

Ολοκληρώθηκε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών η κατ’ άρθρο συζήτηση του περί Επαγγελματικού Σχεδίου Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων. Ένα νομοσχέδιο που αφορά δεκάδες χιλιάδες συμπολιτών μας και είναι ξεκάθαρο, μετά από την σημερινή συνεδρία, πόσο χρήσιμη και απαραίτητη ήταν αυτή η διαδικασία των τελευταίων 4 εβδομάδων όπου η Επιτροπή Οικονομικών εξέτασε άρθρο προς άρθρο την κάθε πρόνοια του νομοσχεδίου. Επειδή στόχος δεν είναι γρήγορα να εγκρίνουμε με κλειστά τα μάτια ένα νομοσχέδιο. Ο στόχος είναι και πρέπει να είναι να καταλήξουμε σε ένα ολοκληρωμένο νομοσχέδιο προς όφελος των μελών του Ταμείου, προς όφελος των μελών του συνταξιοδοτικού, οι οποίοι βεβαίως έχουν άμεσο συμφέρον και η δική μας υποχρέωση είναι να διασφαλίσουμε ότι όλα τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των μελών του Ταμείου θα είναι διασφαλισμένα στη βάση της νομοθεσίας που εμείς έχουμε εγκρίνει και αυτή είναι η εργασία την οποία έχουμε ολοκληρώσει σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών.

Επίσης, από την σημερινή συζήτηση προέκυψε ξεκάθαρα πόση ανάγκη έχει η βελτίωση της επενδυτικής διαδικασίας που προβλέπεται από τις πρόνοιες αυτού του νομοσχεδίου. Όπως και πόσο σωστή είναι η συζήτηση που ολοκληρώθηκε στην επιτροπή και τελικά φαίνεται ότι καταλήγουμε με συναίνεση στην απάλειψη του δικαιώματος του εκάστοτε υπουργού οικονομικών με διάταγμα να διαφοροποιεί τις εισφορές των μελών αλλά με κανονισμούς, με δευτερογενή δηλαδή νομοθεσία, να διαφοροποιείται το ποσοστό των εισφορών όταν εφόσον και αν, τα περιουσιακά στοιχεία δεν καλύπτουν τα τεχνικά αποθέματα.

Αυτές οι αλλαγές είναι, επαναλαμβάνω κάτι στο οποίο συμφώνησαν όχι μόνο όλα τα μέλη της Επιτροπής, αλλά κρίθηκαν καταρχήν για να μην είναι απόλυτη, λογικά από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών και αναμένουμε την επόμενη Δευτέρα την κατάθεση αναθεωρημένου συνταξιοδοτικού σχεδίου. Γιατί με αυτό τον τρόπο επαναλαμβάνω, διασφαλίζονται τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των μελών του Ταμείου, αυτών δηλαδή που θα έχουν σύνταξη από αυτό το Ειδικό Ταμείο.

Γιατί επαναλαμβάνω, στόχος και σκοπός πρέπει να είναι η ποιότητα, η ασφάλεια και η σαφήνεια των προνοιών του νομοσχεδίου και όχι η ταχύτητα με την οποία μπορεί να επικυρωθεί ή να απορριφθεί ένα νομοσχέδιο.

Την ίδια στιγμή πρέπει να πω ότι παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα των συμβασιούχων υπαξιωματικών, καθώς παραμένει επίσης σε εκκρεμότητα η αποζημίωση, η συμπερίληψη σε αυτό το σχέδιο αυτών που μονιμοποιήθηκαν μετά από 2011, αλλά αφυπηρέτησαν πριν το 2021, πράξεις οι οποίες δεν αφορούν τόσο μεγάλο αριθμό, δεν αλλάζουν τόσο πολύ τα οικονομικά δεδομένα και αυτούς θα προσπαθήσουμε, με συναίνεση επαναλαμβάνω και με διάλογο να συμπεριλάβουμε ή να προβούμε σε τέτοιες ρυθμίσεις, έτσι ώστε να διασφαλιστούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντά τους.

Με την ολοκλήρωση της κατ’ άρθρο συζήτησης και εν αναμονή του αναθεωρημένου νομοσχεδίου, το οποίο γνωρίζουν όλοι ότι θα συζητηθεί την επόμενη Δευτέρα, αναμένω, ότι το εν λόγω νομοσχέδιο θα προχωρήσει στην Ολομέλεια εντός του μηνός Νοεμβρίου.

Γραφείο Τύπου

17 Οκτωβρίου 2022

ροή ειδήσεων