Χρ. Σενέκης: Η συζήτηση για την αποζημίωση για την απώλεια χρήσης των κατεχόμενων περιουσιών αφορά, πρωτίστως, τη μερική αποκατάσταση της φερεγγυότητας των προσφύγων
ΕΔΑΔ Επιτροπή Προσφύγων κατεχόμενες περιουσίες
Ανακοινώσεις |

ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΕΝΕΚΗ

Στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων έγινε ενημέρωση από τον Υπουργό Εσωτερικών σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της αποζημίωσης για την απώλεια χρήσης των κατεχόμενων περιουσιών.

Προηγήθηκε η παρουσίαση σχετικής μελέτης, που ετοιμάστηκε από τον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, καθηκόντως, παρουσίασε την προσφυγική στεγαστική πολιτική της παρούσας κυβέρνησης.

Ως ΔΗΚΟ θεωρούμε ότι η συζήτηση για την αποζημίωση για την απώλεια χρήσης των κατεχόμενων περιουσιών δεν αφορά περιοριστικά την οποιαδήποτε στεγαστική πολιτική. Αφορά, πρωτίστως, τη μερική αποκατάσταση της φερεγγυότητας των προσφύγων, αλλά και αντιστάθμισμα για την υπεραξία που απέκτησαν οι περιουσίες στις ελεύθερες περιοχές, λόγω της αυξημένης ζήτησης που δημιουργήθηκε μετά την τουρκική εισβολή.

Επιπλέον και εξίσου σημαντική είναι η πολιτική πτυχή του θέματος και αφορά στη σχέση πρόσφυγα – κατεχόμενης περιουσίας, γιατί το Κυπριακό Πρόβλημα θα υφίσταται όσο υπάρχουν ελληνοκυπριακές περιουσίες στις κατεχόμενες περιοχές, που διεκδικούνται από τους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.

Στη βάση αυτή θεωρούμε ότι η αποζημίωση για την απώλεια χρήσης θα μπορούσε, ταυτόχρονα, να αποτελέσει ένα εργαλείο για να περιορίσουμε την προσφυγή στην Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας των Κατεχόμενων και το ξεπούλημα των κατεχόμενων περιουσιών.

Τέλος, θεωρούμε ότι όσον αφορά στο οποιοδήποτε ποσό θα καταβάλλεται ως αποζημίωση για την απώλεια χρήσης, αν και εφόσον θεσμοθετηθεί, θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο θα μπορούσε να διεκδικείται μέσω διακρατικής προσφυγής στο ΕΔΑΔ, αφού η απώλεια χρήσης των κατεχόμενων περιουσιών είναι αποτέλεσμα και ευθύνη της κατοχικής Τουρκίας.

Γραφείο Τύπου

1η Φεβρουαρίου 2022

ροή ειδήσεων