Χρύσης Παντελίδης: Πρωτόγνωρη η διγλωσσία της Κυβέρνησης στο Συνταξιοδοτικό Σχέδιο
WEB TV, Ανακοινώσεις |

H δήλωση του Αναπληρωτή Πρόεδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Βουλευτή Λευκωσίας του Δημοκρατικού Κόμματος, Χρύση Παντελίδη, μετά τη σημερινή συνεδρίαση της εν λόγω Επιτροπής.

«Στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών συνεχίστηκε η συζήτηση των δύο νομοσχεδίων που αφορούν το Συνταξιοδοτικό Σχέδιο, το οποίο έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στην Κυβέρνηση και το Συνδικαλιστικό Κίνημα.

Είχαμε την δυνατότητα να ενημερωθούμε για τις τελικές, οριστικές θέσεις του Υπουργείου Οικονομικών επί του θέματος.

Δυστυχώς, όμως, είχαμε και την ευκαιρία να διαπιστώσουμε μια σχετικώς πρωτόγνωρη και αρκετά εντυπωσιακή διγλωσσία από πλευράς της Κυβέρνησης, καθώς διαπιστώθηκε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών διαφωνία ανάμεσα στα Υπουργεία Οικονομικών και Άμυνας. Μια διαφωνία η οποία έρχεται σε αντίθεση και με όσα είχαν λεχθεί σε προηγούμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής Οικονομικών, αλλά και σε αντίθεση με αναφορές που έχουν γίνει από πλευράς της Κυβέρνησης και στην Επιτροπή Άμυνας.

Αφού αναδείξαμε αυτή την πολυγλωσσία και το γεγονός ότι, δεν είναι δυνατόν η Επιτροπή Οικονομικών να συζητά ένα κυβερνητικό νομοσχέδιο για το οποίο τα Υπουργεία να εκφράζουν διαφορετικές απόψεις. Καλέσαμε την κυβερνητική πλευρά να καταλήξει οριστικά στο κείμενο το οποίο προτείνει. Αναμένουμε, επομένως, από το Υπουργείο Οικονομικών, που έχει καταθέσει και το κυβερνητικό νομοσχέδιο να ξεκαθαρίσει τις κυβερνητικές θέσεις έτσι ώστε να μπορέσει η επιτροπή το επόμενο διάστημα να συνεχίσει την κατ’ άρθρο συζήτηση».

Ερώτηση: Είπατε θα ξανάρθουν. Πότε υπολογίζεται;

«Αυτό είναι θέμα του Υπουργείου Οικονομικών. Αντιλαμβάνομαι ότι υπήρξε δέσμευση για να ξεκαθαρίσει το γεγονός τις επόμενες μέρες, αλλά, διαπιστώσατε και εσείς μια πάρα πολύ πρωτόγνωρη και εντυπωσιακή κατάσταση. Να διαφωνεί το Υπουργείο Άμυνας με το Υπουργείο Οικονομικών – σε κάποιο βαθμό υπήρξε και διαφωνία του Υπουργείου Άμυνας με το Υπουργείο Άμυνας, δηλαδή ανάμεσα στο τί έλεγαν την περασμένη εβδομάδα και στο τί έλεγαν σήμερα. Εν πάση περιπτώσει, η Επιτροπή Οικονομικών έδειξε πως ενεργεί όσο το δυνατό πιο γρήγορα σε σχέση με την εξέταση αυτού του Νομοσχεδίου. Όταν θα έχουμε το τελικό κείμενο – ελπίζουμε τις επόμενες μέρες – θα συνεχίσουμε το συντομότερο δυνατό, ώστε να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία».

Ερώτηση: Κύριε Πρόεδρε θα πάρετε το τελικό κείμενο. Υπάρχουν κάποια πράγματα που «βγάζουν μάτια». Το Υπουργείο Οικονομικών δεν δέχεται την αναδρομικότητα. Με τούτους τους ανθρώπους, καλώς ή κακώς, τί θα γίνει; Η κάθε παράταξη στην βουλή θα αποφασίσει με το μυαλό το δικό της;

«Καταρχάς, έτσι και αλλιώς, διαδικαστικά, υπάρχει η δυνατότητα στον κάθε βουλευτή ή βουλεύτρια, αλλά και στα κόμματα, να καταθέσουμε τροπολογίες επί του Νομοσχεδίου και ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει συμφωνία από πλευράς της Κυβέρνησης. Δεν μπορώ αυτή την στιγμή να μιλήσω, ούτε εκ μέρους του Δημοκρατικού Κόμματος, ούτε εκ μέρους οποιουδήποτε άλλου κόμματος, για πρόθεση κατάθεσης τροπολογιών, αλλά, η επιθυμία της Επιτροπής μέχρι σήμερα, τουλάχιστον, ήταν, οι όποιες αλλαγές να γίνουν σε συμφωνία και σε συνεννόηση με την Κυβέρνηση. Ήδη έχει επιτευχθεί μια τέτοια αλλαγή που αφορά τον αριθμό των δόσεων με τις οποίες θα επιστραφούν κάποια ποσά που θα πρέπει να επιστρέψουν οι δικαιούχοι, αλλά, εν πάση περιπτώσει, αυτά είναι ζητήματα που θα τα δούμε τις επόμενες μέρες. Η καθυστέρηση όμως, θέλω να το τονίσω αυτό, δεν πηγάζει από την Επιτροπή Οικονομικών, ή από την Βουλή, αλλά πηγάζει από την κυβερνητική ασυνεννοησία, την ενδοκυβερνητική ασυνεννοησία, την οποία διαπιστώσαμε όλοι σε όλο της το «μεγαλείο» σήμερα το πρωί».

Γραφείο Τύπου,
19 Σεπτεμβρίου 2022

ροή ειδήσεων