Δεν θα χαρίσουμε, ούτε θα παραδώσουμε την Κύπρο στην Τουρκία
Ανακοινώσεις |

Η κραυγαλέα περίπτωση παραβίασης του συνόλου των κανόνων του διεθνούς δικαίου και όλων των συμβάσεων περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η συνεχιζόμενη κατοχή μεγάλου μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, παραμένει για τεσσαρακοστή τρίτη χρονιά μια μαύρη σελίδα στην παγκόσμια ιστορία.

Δυστυχώς, η συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου, αποτελεί επίσης μια απόδειξη της υποκρισίας των ισχυρών της γης.

Είναι με πόνο που ανακαλούμε στη μνήμη μας εκείνη την μαύρη ημέρα, που ο προδομένος λαός τη Κύπρου δέχτηκε την άνανδρη επίθεση των ορδών του Αττίλα.

Με πίκρα, αλλά και περηφάνια τιμούμε τους νεκρούς πολεμιστές του 1974, που παρά την προδοσία και την υπεροπλία του εισβολέα, στάθηκαν αντάξιοι των ηρωικών προγόνων τους.

Οι τούρκοι εισβολείς, μας ανάγκασαν να «μάθουμε» λέξεις όπως, πρόσφυγας, εγκλωβισμένος, αιχμάλωτος, αγνοούμενος.

Ο λαός μας υπέστη βασανιστήρια, κακουχίες, εξευτελισμούς, βιασμούς, δολοφονίες.

Και για σαράντα τρία χρόνια ζει με την ελπίδα και την προσμονή της δικαίωσης.

Καταδικάζουμε την τουρκική εισβολή της 20ης Ιουλίου 1974 και τη συνεχιζόμενη κατοχή.

Όμως, αυτό δεν αρκεί.

Η δικαίωση και η λύτρωση θα επέλθουν μόνο με την απελευθέρωση και την εξεύρεση λύσης τέτοιας, έτσι ώστε οι νόμιμοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι, να ζήσουν ειρηνικά, σε συνθήκες ελευθερίας και ασφάλειας.

Η λύση θα πρέπει να επιτρέπει σε όλο το λαό να απολαμβάνει ισότιμα όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατικές ελευθερίες.

Επιδιώκουμε λύση που να ανατρέπει τα δεδομένα της εισβολής και της κατοχής, να συνάδει με τις αρχές της δημοκρατίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Οι πρόσφατες εξελίξεις της πενταμερούς διάσκεψης στην Ελβετία, επιβεβαίωσαν για μια ακόμη φορά την πραγματική πρόθεση της Τουρκίας, που είναι ο πλήρης έλεγχος της Κύπρου μετά τη λύση του κυπριακού.

Επιβεβαιώθηκε επίσης η αποτυχία της πολιτικής του κατευνασμού της Τουρκίας, της πολιτικής των «γενναιόδωρων προσφορών» και της λεγόμενης καλής θέλησης.

Απαιτείται αλλαγή στρατηγικής και εφαρμογή νέας στρατηγικής, η οποία θα μετατρέψει τα οφέλη της Τουρκίας από την κατοχή της Κύπρου, σε δυσβάστακτο πολιτικό κόστος.

Μόνο έτσι η Τουρκία θα αναγκαστεί να διαπραγματευτεί λογικά και παραγωγικά.

Η επέτειος της τουρκικής εισβολής πρέπει να είναι ημέρα περισυλλογής, αλλά και ευκαιρία διατράνωσης της απόφασης, ότι δεν θα χαρίσουμε, ούτε θα παραδώσουμε την Κύπρο στην Τουρκία.

 

Γραφείο Τύπου
19 Ιουλίου 2017

ροή ειδήσεων