ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Ανακοινώσεις |

Είναι δύσκολος ο δρόμος της διεκδίκησης, αλλά ο κατήφορος της άνευ όρων παράδοσης είναι χωρίς επιστροφή

Για τεσσαρακοστή πέμπτη χρονιά αναβιώνει, για όσους το έζησαν, το εφιαλτικό ξημέρωμα της 20ης Ιουλίου 1974, όταν η προδομένη πατρίδα μας έπεσε θύμα εισβολής της Τουρκίας.

Για τεσσαρακοστή πέμπτη χρονιά, όσοι δυστύχησαν να ζήσουν την τουρκική εισβολή θυμούνται με πόνο το θάνατο, τους βιασμούς, το ξεριζωμό, την προσφυγιά.

Κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ στους προδομένους, αλλά γενναίους πολεμιστές, που δεν δίστασαν να δώσουν την άνιση μάχη, για να υπερασπιστούν την Κυπριακή Δημοκρατία από τις ορδές των τούρκων εισβολέων.

Τιμούμε τους ηρωικούς εγκλωβισμένους μας, που έμειναν να φυλάνε Θερμοπύλες στην σκλαβωμένη γη.

Μοιραζόμαστε το δράμα των συγγενών των αγνοουμένων μας, που περιμένουν να μάθουν την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων ή να κηδέψουν θραύσματα από τα ιερά οστά τους.

Στεκόμαστε συμπαραστάτες στους πρόσφυγες μας, που ελπίζουν στη δικαίωση.

Δικαίωση, η οποία θα επέλθει μόνο με την απελευθέρωση και την εξεύρεση λύσης τέτοιας, που να επιτρέπει σε όλο το λαό να απολαμβάνει ισότιμα όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες.

Δυστυχώς, το κυπριακό πρόβλημα, η πιο κραυγαλέα περίπτωση παραβίασης του συνόλου των κανόνων του διεθνούς δικαίου, παραμένει άλυτο για σαράντα πέντε χρόνια, λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας  και της εμμονής της Τουρκίας στον στόχο της, που είναι ο πολιτικός και στρατιωτικός έλεγχος της Κύπρου.

Η υποκρισία της διεθνούς κοινότητας και τα συμφέροντα, δεν επέτρεψαν την άσκηση σοβαρής πίεσης στην Τουρκία, για να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο.

Όμως και η λανθασμένη στρατηγική, που ακολουθείται από τις κυπριακές κυβερνήσεις την τελευταία δεκαετία, οδήγησε στην αποενοχοποίηση της Τουρκίας, στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους και σε σωρεία υποχωρήσεων της πλευράς μας, με αποτέλεσμα ο πολυπόθητος στόχος της λύσης, να απομακρύνεται.

Η τεσσαρακοστή πέμπτη επέτειος της τουρκικής εισβολής, σημαδεύεται από την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας, αλλά και από τα επικοινωνιακά τεχνάσματα της τουρκικής πλευράς, όπως την πρόταση για σύγκληση άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το κυπριακό.

Το Δημοκρατικό Κόμμα προειδοποιεί ότι εάν η πλευρά μας συρθεί σε μια τέτοια διαδικασία διαπραγματεύσεων, χωρίς να εκπληρωθεί ο όρος του τερματισμού των παρανομιών και των παραβιάσεων της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Τουρκία θα αποθρασυνθεί περαιτέρω και θα συνεχίζει τη δεύτερη εισβολή της.

Προειδοποιούμε επίσης, ότι η αποδοχή της έναρξης μιας «άτυπης διαδικασίας», ενδεχομένως να επηρεάσει αρνητικά την προσπάθεια επιβολής κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας.

Πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτει το πλεονέκτημα της οντότητας της και της κυριαρχίας της και της ιδιότητας του μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με βάση τα πλεονεκτήματα αυτά, πρέπει να εφαρμοστεί μια νέα στρατηγική στο κυπριακό, που θα προκαλέσει άρση του αδιεξόδου και θα αναγκάσει την Τουρκία να συνομιλήσει σοβαρά.

Είναι δύσκολος ο δρόμος της διεκδίκησης, αλλά ο κατήφορος της άνευ όρων παράδοσης είναι χωρίς επιστροφή.

Οφείλουμε να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές μια πατρίδα ελεύθερη, δημοκρατική και ασφαλή.

Γραφείο Τύπου

19 Ιουλίου 2019

ροή ειδήσεων