ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ 24ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2004, ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
Ανακοινώσεις |

Η ετυμηγορία των Ελληνοκυπρίων στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004, κατά το οποίο κρίθηκε μία πρόταση λύσης του κυπριακού, γνωστή ως σχέδιο Ανάν, αποτελεί κορυφαία πράξη αξιοπρέπειας, αποφασιστικότητας, θάρρους και ευθύνης.

Το 2004, οι Ελληνοκύπριοι κλήθηκαν να αποφασίσουν για το μέλλον τους.

Έχοντας τον αείμνηστο Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο μπροστάρη, στήριγμα και συναγωνιστή τους, αψήφησαν τους εκβιασμούς, τις πιέσεις και τα ψευδοδιλήμματα και απέρριψαν την πρόταση, που:

• Διέλυε και καταργούσε, χωρίς επιστροφή, την Κυπριακή Δημοκρατία, με αντάλλαγμα ασαφείς υποσχέσεις από την Τουρκία, χωρίς διασφάλιση υλοποίησης τους.
• Εκχωρούσε ανεπιστρεπτί κυριαρχία στην τουρκική πλευρά, με σοβαρό κίνδυνο οι Ελληνοκύπριοι να καταστούν επαίτες και αναζητητές κράτους και κυριαρχίας.
• Καθιστούσε την Κύπρο έρμαιο των στρατηγικών επιδιώξεων της Τουρκίας.
• Υποθήκευε το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού, χωρίς καμία εξασφάλιση της συνέχισης της παρουσίας του στο νησί.
• Νομιμοποιούσε και μονιμοποιούσε παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και από τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, καθιστώντας τους κύπριους, ευρωπαίους πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Η απόφαση του κυρίαρχου λαού το 2004, θα έπρεπε και θα πρέπει να καθορίζει τη στάση της πολιτικής ηγεσίας της Ελληνοκυπριακής πλευράς. Δυστυχώς, η πολιτική που εφαρμόστηκε από το 2008 και μετά, από τις διακυβερνήσεις Χριστόφια και Αναστασιάδη, δεν σεβάστηκε την απόφαση των Ελληνοκυπρίων, να απορρίψουν εκείνη την πρόταση, που περιέγραφε τη συμφωνία διευθέτησης του κυπριακού, με τις συγκεκριμένες πρόνοιες.

Οι δύο τελευταίες διακυβερνήσεις και οι ηγεσίες του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ, διαπραγματεύτηκαν και διαπραγματεύονται και μάλιστα με κάκιστο τρόπο, το σχέδιο Ανάν και οδήγησαν το κυπριακό στη χειρότερη του φάση. Κατέληξαν να συζητούν πρόνοιες, χειρότερες και από αυτές του σχεδίου Ανάν.

Ο κ. Χριστόφιας και ο κ. Αναστασιάδης και ο ηγεσίες του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ περιφρόνησαν και συνεχίζουν να περιφρονούν και τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ψηφοφόρων των κομμάτων τους, που ξεπέρασαν τα στενά κομματικά σύνορα και ενωμένοι απέρριψαν μια διχοτομική και καταστροφική πρόταση διευθέτησης του κυπριακού.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, ως ο πρωτοστάτης στον αγώνα για απόρριψη του σχεδίου Ανάν, διακηρύσσει ότι, θα παραμείνει πιστό στην εντολή που ξεκάθαρα έδωσε ο κυρίαρχος λαός το 2004.

Θα αγωνιστούμε έτσι ώστε η επόμενη πρόταση λύσης που θα τεθεί ενώπιον του λαού, να διασφαλίζει τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, να ικανοποιεί τις προσδοκίες των Ελληνοκυπρίων για βιώσιμη, διαρκή και λειτουργική λύση, να διέπεται από τις αρχές της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να είναι απόλυτα συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Θα αγωνιστούμε έτσι ώστε, στην επόμενη επέτειο του δημοψηφίσματος για το σχέδιο Ανάν, ο λαός να είναι ήσυχος και βέβαιος ότι αυτοί που θα τον κυβερνούν θα ταυτίζονται με τη βούληση του.

 

Γραφείο Τύπου
23 Απριλίου 2017

ροή ειδήσεων