Δηλώσεις μετά τη συνάντηση του Προέδρου και της Γραμματείας του Δημοκρατικού Κόμματος, με τον ανεξάρτητο υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας, κ. Αχιλλέα Δημητριάδη
WEB TV, Ανακοινώσεις |

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Νικόλας Παπαδόπουλος και η Γραμματεία του ΔΗΚΟ είχαν σήμερα συνάντηση με τον ανεξάρτητο υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας, κ. Αχιλλέα Δημητριάδη.

Μετά τη συνάντηση ακολούθησαν δηλώσεις.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, κ. Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε τα εξής:

«Στη βάση της τελευταίας απόφασης του Εκτελεστικού Γραφείου, το ΔΗΚΟ συνεχίζει τις επαφές του με ανεξάρτητους υποψηφίους και κόμματα του κέντρου για να διερευνήσουμε τις πιθανότητες συνεργασίας στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είχαμε σήμερα την ευκαιρία να συναντηθούμε ενός γραμματεία με τον φίλο ανεξάρτητο υποψήφιο Αχιλλέα Δημητριάδη ο οποίος μας παρουσίασε το δικό του περίγραμμα θέσεων για τις προεδρικές εκλογές και είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πάνω στις δικές του εισηγήσεις και προγραμματικές θέσεις που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την Κύπρο του 2035 και πως την οραματιζόμαστε, το τίμιο κράτος που δικαιούνται οι κύπριοι πολίτες, την ανάκτηση της αξιοπιστίας της Κύπρου, της χώρας μας μετά τα απανωτά σκάνδαλα διαπλοκής και διαφθοράς και φυσικά τις προσπάθειες για την επανέναρξη του διαλόγου με την ελπίδα να καταλήξουμε σε μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Θεωρώ πως συζητήσεις όπως η σημερινή αναβαθμίζουν τον πολιτικό πολιτισμό μας και θέλω ειλικρινά να ευχαριστήσω τον κύριο Δημητριάδη για τον χρόνο που έχει διαθέσει για να αναπτύξει τις δικές του θέσεις και την ευκαιρία που μας έχει δώσει να ακούσουμε τις θέσεις του αλλά να απαντήσει και σε δικές μας ερωτήσεις.

Ως γνωστόν το ΔΗΚΟ, μετά που θα ολοκληρώσει τον εσωκομματικό και διακομματικό διάλογο που αναπτύσσει αυτή την περίοδο, θα οδηγηθεί στην κεντρική επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος αρχές του Ιούνη, για να λάβουμε τις δικές μας τελικές αποφάσεις για τις προεδρικές εκλογές.»

Από την πλευρά του ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, κ. Αχιλλέας Δημητριάδης επισήμανε τα εξής:

«Φίλε Πρόεδρε του ΔΗΚΟ, ευχαριστώ για την εισαγωγή και ευχαριστώ για τη σημερινή συνάντηση. Νομίζω η συνάντηση με τη γραμματεία και η ευκαιρία να παραθέσω τις απόψεις μου όσον αφορά το περίγραμμα θέσεων ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα και πρωτοποριακή μπορώ να πω προσπάθεια μέσα εις τον δημοκρατικό διάλογο ο οποίος πρέπει να αναπτύσσεται στα πλαίσια των προεδρικών εκλογών.

Ήταν μια θαυμάσια ευκαιρία να παρουσιαστούν οι θέσεις και να δοθεί η ευκαιρία στην γραμματεία να ερωτήσει επί των θέσεων αυτών και να πάρει διευκρινίσεις.

Τόσο το τίμιο κράτος εναντίον της διαφθοράς όσο και η βιώσιμη οικονομία και η πράσινη ανάπτυξη για την Κύπρο του 2035 όσο και το κυπριακό και οι προσπάθειες μας να αποτρέψουμε τη διχοτόμηση ήταν τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν και απαντήθηκαν ερωτήσεις.

Υπάρχει σύγκλιση για τα αδιέξοδα της δεκαετούς διακυβέρνησης Αναστασιάδη και της ανάγκης να αλλάξουμε αυτήν την πορεία. Υπογραμμίστηκε από δικής μου πλευράς τουλάχιστον, η ευθύνη που έχει αυτή η διακυβέρνηση για τα χάλια στα οποία βρίσκεται το κυπριακό και τα πρόθυρα της διχοτόμησης στα οποία μας έχει φέρει αυτή η διαχείριση του προβλήματος μας. Δεν θα αναφερθώ εις τα διασυρμό και τα χρυσά διαβατήρια τα οποία έχουν μειώσει την αξιοπιστία μας στο διεθνές επίπεδο αλλά θα αναφερθώ στην αγωνία μας να λύσουμε το κυπριακό, να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας και στις Βρυξέλλες και στη Νέα Υόρκη, για να μπορέσουμε να ξαναρχίσουμε αυτές τις συνομιλίες και να θέσω τη δική μου άποψη όσον αφορά τα 2 κλειδιά της λύσης του κυπριακού: Το ενεργειακό και την ευρωτουρκική σχέση.

Εάν δεν προλάβουμε τις εξελίξεις δυστυχώς θα μείνουμε εκτός, και η διχοτόμηση θα μας βρει. Δεν δέχομαι την προσπάθεια για 2 κράτη η οποία κυκλοφορεί και η όλη δική μου αντιμετώπιση αυτού του θέματος είναι ότι πρέπει να ξαναπροσπαθήσουμε ν’ αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για να μπορέσουμε να βρούμε τρόπο διαδικασίας επίλυσης του κυπριακού, γιατί απλά η Κύπρος αξίζει καλύτερα. Και πάλι ευχαριστώ τον πρόεδρο και τη γραμματεία για τη φιλοξενία και ελπίζω ότι η συζήτηση αυτή θα συνεχίσει ανεξαρτήτως των όποιων αποφάσεων παίρνουν οποιαδήποτε μέρη αυτής της διαδικασίας διότι νομίζω ότι οι κοσμεί τον πολιτικό κόσμο και τον πολιτικό διάλογο αυτού του είδους η συζήτηση κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.»

Γραφείο Τύπου – 24 Μαΐου 2022

ροή ειδήσεων