ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
WEB TV, Ανακοινώσεις |

Τα αποτελέσματα των επαφών που είχε η κα Τζέιν Χολ Λούτ, Ειδική Απεσταλμένη του Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. για το Κυπριακό  με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, όπως αυτά εξάγονται από τις δημόσιες τοποθετήσεις που έχουν γίνει, δυστυχώς επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας.

Η Τουρκία επιδιώκει αλλαγή της βάσης των συνομιλιών και προωθεί το σχέδιο της για λύση δύο κρατών.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης οφείλει να αντιληφθεί ότι η «ετοιμότητα του» να προσέλθει σε μια νέα Πενταμερή, που θα αφήνει την τουρκική πλευρά να θέσει επισήμως τις διχοτομικές τις θέσεις, οδηγεί είτε σε ένα νέο οδυνηρό αδιέξοδο, είτε σε αλλαγή της βάσης των συνομιλιών κατά παρέκκλιση του συμφωνημένου πλαισίου και με τρόπο που αποενοχοποιεί η Τουρκία.

Ως Δημοκρατικό Κόμμα απορρίπτουμε κατηγορηματικά τα όποια βήματα οδηγούν προς τη διχοτόμηση του τόπου μας και θεωρούμε επιτακτική ανάγκη την αντίσταση στην ξεκάθαρη πλέον προσπάθεια της τουρκικής πλευράς, να θέσει και επίσημα ζήτημα «δυο κρατών», που είναι εκτός του πλαισίου του Ο.Η.Ε.

Προτού αποδεχθεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συμμετοχή σε μια νέα Πενταμερή όφειλε:

  • Να απαιτήσει από τον ΟΗΕ να τοποθετηθεί ξεκάθαρα επί των τουρκικών μεθοδεύσεων για αλλαγή της βάσης των συνομιλιών και να ξεκαθαρίσει ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται αποδεκτό.  
  • Να απαιτήσει συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Πενταμερή.
  • Να καταστήσει σαφές  πως ούτε και επι της διαδικασίας μπορούμε να συζητούμε, υπό την απειλή των κανονιοφόρων και να απαιτήσει άρση των τουρκικών προκλητικών ενεργειών σε ΑΟΖ και Αμμόχωστο και εγκατάλειψη της στρατιωτικής διπλωματίας.

Παράλληλα, η  κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιήσει, έστω και τώρα, τα οποία περιθώρια έχουν απομείνει ώστε να επιβληθούν κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος αντιμετώπισης της τουρκικής επιθετικότητας.

Γραφείο Τύπου – 2 Δεκεμβρίου 2020

ροή ειδήσεων