Δήλωση Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου, Πανίκου Λεωνίδου για το θέμα της οριζόντιας ψηφοφορίας
01 Δεκ 2018 Ανακοινώσεις

Το σύστημα της οριζόντιας ψηφοφορίας ακούγεται εκ πρώτης όψεως θετικά, είναι όμως παραπλανητικό.

Με τους διάφορους τρόπους οριζόντιας ψηφοφορίας και τις παραλλαγές τους, αυτό που πραγματικά θα γίνει, δεν είναι η παροχή του δικαιώματος στους απλούς πολίτες να ψηφίζουν και από άλλα κόμματα υποψήφιους, αλλά θα αποτελέσει εργαλείο στα μεγαλύτερα κόμματα, χειραγώγησης των ψηφοφόρων υπέρ κάποιων υποψηφίων, με αποτέλεσμα τη νόθευση της εκδήλωσης της λαϊκής θέλησης.

Επιφανειακά εμφανίζεται ότι ενδυναμώνει τον εκλογέα, διότι του παρέχει την δυνατότητα να επιλέγει μεταξύ υποψηφίων διαφορετικών συνδυασμών, στην πραγματικότητα όμως τον αποδυναμώνει, διότι μέσω αυτού αναδεικνύονται πρόσωπα που δεν δεσμεύονται από συγκεκριμένα προγράμματα, όπως και πρόσωπα αδιάφορα ή και εχθρικά προς το πρόγραμμα, το οποίο ο ψηφοφόρος έχει επιλέξει.

Το σύστημα αυτό οδηγεί σε υποβάθμιση του ρόλου των κομματικών προεκλογικών προγραμμάτων και κατά συνέπεια στην αποδυνάμωση των εκλογέων, οι οποίοι στερούνται της εξουσίας να συμμετέχουν στον προσδιορισμό της κρατικής πολιτικής. Αυτή η αποδυνάμωση των πολιτών είναι το μεγάλο μειονέκτημα της οριζόντιας ψηφοφορίας. Ο πολίτης παραμένει εκλογέας και δεν γίνεται ψηφοφόρος. Εκλέγει πρόσωπα και δεν ψηφίζει πολιτικές προτάσεις.

Η επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται υπέρ της οριζόντιας, ότι δηλαδή αυτή θα ενεργοποιήσει περισσότερους πολίτες για συμμετοχή τους στα πολιτικά δρώμενα και θα συμβάλει στην αξιοποίηση προσωπικοτήτων που σήμερα απαξιώνουν την κομματική ζωή, δεν είναι ισχυρή. Η απαξίωση του πολιτικού μας συστήματος, δεν οφείλεται στο ισχύον εκλογικό σύστημα. Η λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος, σήμερα πάσχει, επειδή πολλοί παράγοντες συνέβαλαν ώστε ο πολίτης να είναι ανενεργός. Συνεπώς, πρέπει να γίνουν πολλά για να εμπιστευτεί ξανά ο πολίτης το πολιτικό μας σύστημα.

 

Γραφείο Τύπου

1 Δεκεμβρίου 2018

© 2019 Democratic Party, Cyprus. All Rights Reserved
Created by Sorvus Media