ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑΣ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ
WEB TV, Ανακοινώσεις |

«Δεν αρκούν πλέον τα λόγια. Απαιτούνται πράξεις.»

Καλοδεχούμενες και σημαντικές οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων περί προάσπισης της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά για την αντιμετώπιση της πολυεπίπεδης κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας δεν αρκούν πλέον τα λόγια. Χρειάζονται πράξεις.

Ως Δημοκρατικό Κόμμα καλούμε την κυβέρνηση και τον Υπουργό Εξωτερικών όπως αξιοποιήσουν τις δεσμεύσεις που έλαβαν από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ ενόψει και του επικείμενου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις 13 Ιουλίου, ώστε να εξαντληθούν όλα τα νομικά και διπλωματικά μέτρα που χρειάζονται.  

Τα λόγια δεν είναι πλέον αρκετά. Η πειρατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και η ένταση της απαιτεί έμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να κατευθύνει όλες τις προσπάθειες της, για υλοποίηση μέτρων που θα επιφέρουν πραγματικό κόστος στην Τουρκία.

Χαιρετίζουμε τις δηλώσεις του κυρίου Μπορέλ περί οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Τουρκίας. Ως Δημοκρατικό Κόμμα επισημάναμε αυτή την ανάγκη εδώ και χρόνια και καλούσαμε την κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα διπλωματικά, πολιτικά και νομικά μέτρα για να τροχιοδρομηθεί αυτή η διαδικασία, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ως μέρος της Νέας Στρατηγικής.

Πολλοί μας χλεύαζαν για χρόνια και μας ειρωνεύονταν για αυτή την πολιτική θέση, προφανώς όμως τώρα την υιοθετούν, αφού έρχεται δια στόματος του Υπάτου Αρμοστή της Ε.Ε.. Καλούμε την κυβέρνηση έστω και με καθυστέρηση ετών να υιοθετήσει και να βάλει σε εφαρμογή πολιτική στρατηγική που θα έχει αυτό τον στόχο.

Γραφείο Τύπου

26 Ιουνίου 2020

ροή ειδήσεων