Δήλωση της Αναπληρώτριας Προέδρου του ΔΗΚΟ, Χριστιάνας Ερωτοκρίτου, για τον Προϋπολογισμό του Υπ. Εσωτερικών
Μεταναστευτική Πολιτική Προϋπολογισμός Υπουργείου Εσωτερικών
WEB TV, Ανακοινώσεις |

Δήλωση της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Αναπληρώτριας Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος, Χριστιάνας Ερωτοκρίτου αναφορικά με τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών για το 2022:

“Εξετάσαμε σήμερα στην επιτροπή Οικονομικών τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών για το 2022.

Είναι γεγονός ότι με βάση τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών για το 2022 έχει σχεδόν τριπλασιαστεί το κονδύλι για τη στεγαστική πολιτική του κράτους.

Την ίδια στιγμή επισημάναμε στον Υπουργό Εσωτερικών ότι το κόστος εξασφάλισης στέγης είτε για αγορά είτε για ενοικίαση έχει δεκαπλασιαστεί. Άρα, η οποιαδήποτε αύξηση των κονδυλίων για να έχει αποτύπωμα στην κοινωνία και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει, θα πρέπει να είναι σε συνάρτηση και με την αύξηση του κόστους απόκτησης στέγης. Κατά τη δική μας άποψη, η στεγαστική πολιτική όπως προδιαγράφεται από τον προϋπολογισμό του 2022 δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας και ιδιαίτερα τις ανάγκες που έχουν τα νέα ζευγάρια για να εξασφαλίσουν στέγη, είτε με αγορά είτε με ενοικίαση.

Συζητήσαμε επίσης το τεράστιο πρόβλημα που απασχολεί την κοινωνία και αφορά το μεταναστευτικό. Εδώ και πάρα πολύ καιρό το Δημοκρατικό Κόμμα έχει επισημάνει σε αριθμό υπουργών εσωτερικών ότι καμία μεταναστευτική πολιτική δεν μπορεί να έχει πιθανότητα επιτυχίας εάν επιτέλους δεν διευρυνθεί το πλαίσιο Συμφωνιών Επανεισδοχής το οποίο διατηρεί η Κυπριακή Δημοκρατία με τρίτες χώρες, δηλαδή, τη διακρατική Συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με χώρες από τις οποίες προέρχονται οι παράνομοι μετανάστες για να αποδέχονται την επιστροφή πολιτών τους οι αιτήσεις των οποίων έχουν κριθεί έκδηλα αβάσιμες.

Ο Υπουργός Εσωτερικών σε σχετική ερώτηση, απάντησε και τόνισε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών ότι αυτό είναι πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά τη δική μας άποψη αυτό δεν είναι πρόβλημα της Ε.Ε.. Η Κύπρος είναι που έχει το μεγαλύτερο αριθμό σε αναλογία πληθυσμού παράνομων μεταναστών και η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να μεριμνήσει με τρίτες χώρες, με όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της έτσι ώστε το πλαίσιο Συμφωνιών Επανεισδοχής να δίδει τη δυνατότητα της γρήγορης επιστροφής όσων αιτητών οι αιτήσεις έχουν κριθεί έκδηλα αβάσιμες.

Σε διαφορετική περίπτωση οποιοδήποτε σύστημα και εάν εφαρμοστεί, ταχείας διεκπεραίωσης των αιτήσεων θα προσκρούει στην αναποτελεσματικότητα της εφαρμογής του. Εάν δηλαδή ένας παράνομος αιτητής κριθεί σε γρήγορο χρονικό διάστημα ότι εισήλθε παράνομα, και παράνομα και χωρίς καμία σωστή αιτίαση ζητά να παραμείνει στην Κύπρο, εάν δεν μπορεί να επιστραφεί στη χώρα προέλευσης του, τότε το όποιο σύστημα ταχείας εξέτασης αιτήσεων δεν θα έχει το οποιοδήποτε σωστό αποτέλεσμα.

Για αυτό καλούμε για ακόμα μία φορά την Κυβέρνηση επιτέλους να κατανοήσει ότι εάν δεν διευρύνει, εάν δεν συνάψει Συμφωνίες Επανεισδοχής με τρίτες χώρες τότε δεν πρόκειται να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα η οποιαδήποτε πολιτική που θέλει να εφαρμόσει.

Την ίδια στιγμή διερωτηθήκαμε ενώπιον του υπουργού Εσωτερικών πως θα βοηθήσει το πρόβλημα της διαχείρισης του μεταναστευτικού το γεγονός ότι είκοσι οργανικές θέσεις στην Υπηρεσία Ασύλου μετατρέπονται σε θέσεις λειτουργών εσωτερικών.

Κατά την άποψη μας η Υπηρεσία Ασύλου πρέπει να στελεχώνεται με τα άτομα που ήδη βρίσκονται στην εν λόγω Υπηρεσία και έχουν γνώση, εμπειρία και εξειδίκευση στη διαχείριση αυτών των υποθέσεων.

Την ίδια στιγμή βεβαίως η Υπηρεσία πρέπει να στελεχωθεί και να εμπλουτισθεί με νέο εξειδικευμένο προσωπικό και όχι με μια δυνατότητα γενικής πρόσληψης σε καθήκοντα στο Υπουργείο Εσωτερικών κάτω από μια ομπρέλα που δεν θα έχει στόχευση την στελέχωση της Υπηρεσίας Ασύλου με ικανό αριθμό εξειδικευμένου προσωπικού”.

Γραφείο Τύπου

8 Νοεμβρίου 2021

ροή ειδήσεων