Δήλωση της Αναπληρώτριας Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος, Χριστιάνας Ερωτοκρίτου μετά τη συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Δικαιοσύνη
WEB TV, Ανακοινώσεις |

Είχαμε σήμερα μια πολύ εποικοδομητική και μακρά συζήτηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Δικαιοσύνης Ντιντιέρ Ρέιντερς για θέματα που άπτονται του κράτους δικαίου, της εφαρμογής νόμων και των κανονισμών, της επικράτησης της δικαιοσύνης και βεβαίως για το θέμα των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της Ρωσίας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι με πολλή ικανοποίηση που ακούσαμε τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Δικαιοσύνη, να κατανοεί ότι η επιθετικότητα της Ρωσίας, η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από την πλευρά της, και η κατοχή εδαφών της Ουκρανίας, δικαίως και λογικώς εξισώνεται από την Κυπριακή Δημοκρατία ως η ίδια καταδικαστέα πράξη, ως αυτή που επιβλήθηκε από την Τουρκία το 1974 απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Εμείς διαβεβαιώσαμε τον Ευρωπαίο Επίτροπο ότι παρά την παρέλευση του χρόνου θα συνεχίσουμε να υπενθυμίζουμε συνεχώς και να απαιτούμε την ίδια μεταχείριση μεταξύ των επιτιθέμενων κρατών είτε αυτή είναι η Ρωσία είτε αυτή είναι η Τουρκία όταν διαπράττουν παραβιάσεις του διεθνούς δίκαιού. Την ίδια στιγμή τονίσαμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μέσα στο πλέγμα των υπηρεσιών και των λειτουργιών του κράτους, εφαρμόζει πλήρως όλες τις κυρώσεις της ΕΕ καθώς επίσης και οι κυρώσεις που προέρχονται από τρίτες χώρες.

Είναι σαφές και βέβαιο ότι δεν μπορεί πουθενά να υπάρξει ένα απόλυτο σύστημα όπου αυτόματα εφαρμόζονται όλα στην εντέλεια, όμως η πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας και σίγουρα του Κυπριακού Κοινοβουλίου είναι να βοηθήσουμε ώστε να μην υπάρχει δικαιολογία για τον οποιοδήποτε να υποβάλει την εικόνα ότι η ΚΔ δεν εφαρμόζει σωστά, πιστά και εύρυθμα όλες τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε τα θέματα του κράτους δικαίου της λειτουργίας της δικαιοσύνης καθώς και της διαδικασίας του πόθεν έσχες αναφορικά με τα Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα και διαβεβαιώσαμε τον ευρωπαίο επίτροπο ότι με τις δικές μας εισηγήσεις, κάποιες από τις οποίες θέσαμε ενώπιον του, η δική μας η προσπάθεια θα είναι τέτοια, ώστε να έχουμε πολύ γρήγορα αποτελέσματα με διαφάνεια στην κάθε απόφαση και κατανόηση από την κοινή γνώμη για το περιεχόμενο των νόμων και των κανονισμών που εφαρμόζονται, όπως επίσης και μια διαδικασία όπου το κράτος δίκαιου και η δικαιοσύνη θα είναι προσβάσιμη για όλους, να παράγει γρήγορα αποτελέσματα και να γίνεται αντιληπτή από την κοινή γνώμη.

Η συζήτηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο ήταν πολύ εποικοδομητική. Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις μέχρι σήμερα ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κυπριακού Κοινοβουλίου σε σχέση με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουν γίνει και βεβαίως για την συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι μια συνεχής διαδικασία στην οποία και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την πρόθεση και τη διάθεση να εντατικοποιήσουν την συνεργασία έτσι ώστε να έχουμε πιο γρήγορα αποτελέσματα όσον αφορά όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τα νομοθετήματα που αφορούν στο κράτος δικαίου μεταξύ των κρατών μελών.

Γραφείο Τύπου

5 Μαΐου 2023

ροή ειδήσεων