ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΙΝΔΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ
Ανακοινώσεις |

Χαιρετίζουμε την πρόθεση δημιουργίας υφυπουργείου Πολιτισμού, καθώς η θεσμοθέτηση πολιτιστικής πολιτικής είναι αναγκαία για την πολιτεία μας.

Δυστυχώς, όμως, διαπιστώνουμε για ακόμα μία φορά την απουσία των ιδίων των καλλιτεχνών από το όραμα και τον σχεδιασμό του, καθώς και τη συνήθη προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ αντιμετωπίζει αυτά τα θέματα.

Χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο Υφυπουργείο Πολιτισμού το οποίο θα έχει ξεκάθαρο όραμα και θα στηρίζεται πάνω σε δομές και αξίες που έχουν δοκιμαστεί και επιτύχει σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Θα ήταν εγκληματικό για τον πολιτισμό, εάν εγκριθεί με συνοπτικές διαδικασίες ένα ανεπαρκές και πρόχειρο νομοσχέδιο μόνο και μόνο για να δημιουργηθούν προεκλογικά  εντυπώσεις.

Αδυνατώντας να προβάλει διασαφηνισμένους στόχους και μεταρρυθμίσεις, το νέο Υφυπουργείο Πολιτισμού δεν φαίνεται να είναι αποτέλεσμα σοβαρής μελέτης και στρατηγικής. Αποτελεί απλά μια μετονομασία των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, ενός θεσμού ο οποίος δεν μπορεί πλέον να εξυπηρετήσει τον πολιτισμό, πόσο μάλλον να επιφορτίζεται με τέτοια καινοτομία.

Παρατηρούμε σωρεία παραλείψεων και στρεβλώσεων που καταδεικνύουν πως, όντως, πρόκειται για ένα υφυπουργείο που θα στηρίζεται δυστυχώς στα δεκανίκια υφιστάμενων προβληματικών και αναχρονιστικών θεσμών.

Διαφαίνεται επίσης μια δυσανάλογη επικέντρωση σε ορισμένους τομείς και δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά σε άλλους, ενώ απουσιάζει η όποια μεθοδολογία αναφορικά με τους τομείς της δημιουργίας, της εκτέλεσης, της έρευνας και της καινοτομίας.

Το γεγονός πως οι ανάγκες στελέχωσης θα καλυφθούν σε αρχικό στάδιο με παραχωρήσεις υπηρεσιών δημοσίων υπαλλήλων, υποδηλώνει πως το Υφυπουργείο Πολιτισμού θα στελεχώνεται  από τους διοικητικούς λειτουργούς των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, ενώ η νέα δομή, φαίνεται να σχεδιάστηκε από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες, με σκοπό να δώσει προαγωγές σε υφιστάμενους ανώτερους λειτουργούς.

Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα αυτιά στους ανθρώπους του πολιτισμού που είναι και οι πλέον ειδικοί σχετικά με τις ανάγκες και τα αιτήματα του κλάδου τους.

Εδώ και αρκετούς μήνες, ελλείψει κοινωνικού διαλόγου, δεν έχουμε καμία ενημέρωση ως προς τις διαβουλεύσεις της διευρυμένης 25μελούς επιτροπής, ούτε και γνωρίζουμε με ποιους ανεξάρτητους ή αρμόδιους φορείς, οργανισμούς και ανθρώπους του πολιτισμού συσκέφθηκε η κυβέρνηση ούτως ώστε να υπάρχει η χάραξη μιας σωστής πολιτιστικής στρατηγικής.

Το Υφυπουργείο Πολιτισμού οφείλει να αντανακλά την Κύπρο του αύριο, να ξεφεύγει από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και να κοιτάζει στο μέλλον.

Η σημερινή αντιμετώπισή του, μας προετοιμάζει, δυστυχώς, για ακριβώς το αντίθετο.

Ο Πολιτισμός, είναι ο σημαντικότερος πυλώνας ανάπτυξης ενός κράτους.

Η προχειρότητα της συγκεκριμένης πρότασης, είναι επικίνδυνη.

Γραφείο Τύπου

31 Μαρτίου 2021

ροή ειδήσεων