ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, ΝΙΚΟΛΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

«Καλούμε την Κυβέρνηση Αναστασιάδη να εγκαταλείψει την επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης»

Περιμέναμε δυο μήνες για να μας ανακοινώσει η Κυβέρνηση,

(Α)      ένα «νέο» μέτρο που λειτουργεί από το 2014 και

(β)      ένα μέτρο που δεν μπορεί να εφαρμοστεί όπως το θέλει η Κυβέρνηση, δηλαδή, χωρίς την έγκριση της Βουλής.

Τονίζεται πως το Ταμείο Επιχειρηματικότητας Κύπρουκαι τα δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι υφιστάμενα προγράμματα που θα έτρεχαν, είτε τα ανακοίνωνε η Κυβέρνηση, είτε δεν τα ανακοίνωνε.

Αν αυτή ήταν η «λύση» των προβλημάτων της Κυπριακής οικονομίας, τότε γιατί χάσαμε δυο μήνες να συζητάμε ένα νομοσχέδιο για κρατικές εγγυήσεις, ενώ μας έλεγαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι πως δεν υπάρχουν «λεφτόδεντρα» και ότι «οι κρατικές εγγυήσεις είναι μονόδρομος»;

Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι διαφορετική. 

Το πρόβλημα της ρευστότητας της κυπριακής οικονομίας, ΔΕΝ έχει επιλυθεί.

Και δεν έχει λυθεί λόγω της πεισματικής άρνησης της Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ να αποδεχτεί  έλεγχο και διαφάνεια και πληρώνουν τώρα αυτή την καθυστέρηση οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι.

Για την επιδότηση επιτοκίων, όσα δηλώνει ο Υπουργός Οικονομικών διαψεύδονται  από τον Γενικό Ελεγκτή,  ο οποίος ξεκαθάρισε σήμερα ότι  απαιτείται η έγκριση της Βουλής για την επιδότηση επιτοκίων.

Κάτι που σημαίνει ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί από εκεί που έμεινε, όσον αφορά τη διαφάνεια, τον έλεγχο και την εποπτεία.

Και πάλι δηλαδή, θα χάσουμε πολύτιμο χρόνο, λόγω της εμμονής της Κυβέρνησης για αδιαφάνεια.  Και αυτή την καθυστέρηση θα την πληρώσουν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι.

Χαιρετίζουμε φυσικά από την άλλη, το Σχέδιο Επιδότησης Μικρών και ΜΜΕ καθώς αυτή ήταν δική μας πρόταση που υιοθετήθηκε, παρά τις αρχικές αντιδράσεις της Κυβέρνησης του ΔΗΣΥ.

Όμως σημειώνουμε πως δεν έχει αυξηθεί το ποσό της απευθείας επιδότησης όπως εμείς είχαμε ζητήσει και είναι με ιδιαίτερη ανησυχία που ακούσαμε σήμερα πως η παραχώρηση αυτών των επιδομάτων θα καθυστερήσει για ακόμη ένα μήνα.

Οφείλουμε τέλος να εκφράσουμε τη λύπη μας γιατί η Κυβέρνηση του κ. Αναστασιάδη τις τελευταίες μέρες επιλέγει έναν απαξιωτικό και διχαστικό λόγο σε μία προσπάθεια ν’ αποποιηθεί τις δικές της ευθύνες, σε ότι αφορά τη διαχείριση της κρίσης στην οικονομία.

Εμείς απαιτούμε από την Κυβέρνηση του κ. Αναστασιάδη να επιδεικνύει περισσότερο σεβασμό προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων αλλά ειδικά προς το ΔΗΚΟ, καθώς όποιο μέτρο έχει ψηφιστεί μέχρι σήμερα, αυτό οφείλεται στη στήριξη του ΔΗΚΟ.

Εμείς δεν δεχόμαστε μαθήματα υπευθυνότητας από κανένα.

Καλούμε την Κυβέρνηση Αναστασιάδη να εγκαταλείψει την επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης και να καταπιαστεί με την ουσιαστική στήριξη των κυπριακών επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Γραφείο Τύπου

28 Μαΐου 2020

© 2019 Democratic Party, Cyprus. All Rights Reserved
Created by Sorvus Media