Δήλωση του βουλευτή Πάφου, Χαράλαμπου Πιττοκοπίτη για το θέμα της διαχείρισης τουρκοκυπριακών περιουσιών
Ανακοινώσεις |

Χαιρετίζουμε την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την Νέα Πολιτική και τη Νέα στρατηγική όσον αφορά την διαχείριση των Τ/Κ  Περιουσιών και σημειώνουμε τα πιο κάτω:

Επικροτούμε τη δημοσιοποίηση των διαθέσιμων Τ/Κ  Περιουσιών, ούτως ώστε να λαμβάνουν γνώση όλοι οι ενδιαφερόμενοι εκτοπισμένοι και να υποβάλλουν έγκαιρα τα αιτήματα τους.

Σημειώνουμε όμως το γεγονός ότι παραχωρήσεις  / εκμισθώσεις Τ/Κ Περιουσιών, μετά από δημοσίευση, γινόταν και στο παρελθόν. Συγκεκριμένα για τη εκμίσθωση Τ/Κ οικιών σε εκτοπισμένους και μη, για εξοχικούς σκοπούς σε απομακρυσμένες κοινότητες, γίνονταν δημοσιεύσεις από τη δεκαετία του 1990 και για την εκμίσθωση Τ/Κ γεωργικής ξηρικής γης και πάλι σε απομακρυσμένες κοινότητες γίνονταν δημοσιεύσεις και δημόσιοι πλειστηριασμοί από την δεκαετία του 1980 μέχρι και το 2004 οπότε και τερματίστηκε ο θεσμός αυτός λόγω αλλαγής της νομοθεσίας για τη Διαχείριση των Τ/Κ περιουσιών.  Σημειώνεται  επίσης ότι από τον περασμένο χρόνο (2017) άρχισε και η δημοσιοποίηση των διαθέσιμων Τ/Κ επαγγελματικών υποστατικών.

Μετά το 2004 και μέχρι σήμερα αυτή η γη εξακολουθεί να αξιοποιείται από γεωργούς και κτηνοτρόφους της ορεινής περιοχής Πάφου, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι  μη εκτοπισμένοι , παρόλο ότι οι ίδιοι επανειλημμένα  έχουν  ζητήσει να τους νοικιασθεί και για την οποία μέχρι σήμερα εισπράττουν και σχετικές επιχορηγήσεις από  τον  ΚΟΑΠ χωρίς να καταβάλλουν οποιοδήποτε ενοίκιο.

Σημειώνω ότι επειδή το θέμα της διάθεσης / ενοικίασης της Τ/Κ γεωργικής  ξηρικής γης στις ορεινές περιοχές, όπου δεν έχουν εγκατασταθεί εκτοπισμένοι, βρίσκεται ενώπιων του Υπουργείου Εσωτερικών εδώ και αρκετά χρόνια χωρίς να λαμβάνεται  οποιαδήποτε απόφαση το έχω εγγράψει  για συζήτηση στην Επιτροπή  Προσφύγων της Βουλής και αναμένεται πολύ σύντομα η συζήτηση του.

Όσον αφορά το θέμα της επίσπευσης των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων που υποβάλλονται για εκμίσθωση Τ/Κ Περιουσίας και ο καθορισμός χρονικών πλαισίων από 30 ημέρες μέχρι τους 3 μήνες, για τις δύσκολες περιπτώσεις, σημειώνω ότι αυτό, με τη σημερινή στελέχωση τόσο της Κεντρικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Τ/Κ Περιουσιών όσο και των Επαρχιακών  κλιμακίων, είναι τοποθέτηση χωρίς αντίκρισμα και  φαίνεται ότι « βάζουμε την άμαξα μπροστά από τα άλογα».

Η αρμόδια υπηρεσία είναι σήμερα υποστελεχωμένη και εάν δεν υπάρξει η αναγκαία πολιτική βούληση για άμεση σωστή επάνδρωση της, η πολυδιαφημιζόμενη  Υπουργική Απόφαση  για νέα πολιτική διαφάνειας όπως την αποκαλούν και νέα στρατηγική  στη διαχείριση των Τ/Κ Περιουσιών  θα παραμείνει κενή περιεχομένου.

Εμείς, ως ΔΗΚΟ δηλώνουμε για ακόμη μια φορά ότι είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την όποια απόφαση και πρόταση στοχεύει στην βελτίωση της διαχείρισης των Τ/Κ Περιουσιών με στόχο την εξυπηρέτηση του Προσφυγικού  κόσμου και του Δημοσίου συμφέροντος.

 

Γραφείο Τύπου
22 Μαΐου 2018

ροή ειδήσεων