Δήλωση του Βουλευτή Πάφου του ΔΗΚΟ, Χρ. Σαββίδη – Εθνική Στρατηγική για τον καρκίνο
Εθνική στρατηγική για τον καρκίνο
Ανακοινώσεις |

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑΦΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ ΣΑΒΒΙΔΗ

Εθνική Στρατηγική για τον καρκίνο

«Συζητήσαμε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας την αναγκαιότητα εφαρμογής της Εθνικής στρατηγικής για το καρκίνο.

Είναι γεγονός ότι ο καρκίνος αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου και αποτελεί μείζον πρόβλημα τόσο παγκόσμια, όσο και για τη χώρα μας. Ως εκ τούτου το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί πολύ θετική εξέλιξη την επικαιροποίηση της εθνικής στρατηγικής για τον καρκίνο, η οποία παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, Δρ Παύλο Δράκο.

Η εν λόγω στρατηγική καλείται να αντιμετωπίσει διάφορες προκλήσεις που αφορούν την διάγνωση, την καθημερινότητα των ασθενών, καθώς και την προσβασιμότητα στις καινοτόμες θεραπείες για τον καρκίνο και στην ανακουφιστική φροντίδα του ασθενούς. Μεταξύ άλλων στην στρατηγική περιλαμβάνονται πρόνοιες για δημιουργία ενός ανεξάρτητου Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, το οποίο θα έχει ευθύνη για αξιολόγηση και οργάνωση των ογκολογικών υπηρεσιών, την δημιουργία ολοκληρωμένου Κέντρου Καρκίνου Κύπρου που θα περιλαμβάνει όλο το φάσμα αντιμετώπισης του ασθενούς με καρκίνο, καθώς και την άμεση ενοποίηση των υφιστάμενων ογκολογικών τμημάτων, ώστε να λειτουργούν κάτω από μια διοικητική δομή.

Η εθνική στρατηγική κατά την δική μας άποψη πρέπει να είναι προσαρμοσμένη αφενός στο πλαίσιο του ΓΕΣΥ και αφετέρου στα σύγχρονα ευρωπαϊκά δεδομένα, εξασφαλίζοντας ότι όλοι ανεξαίρετα οι ασθενείς μας θα λαμβάνουν ίσης μεταχείρισης και εύκολης πρόσβασης σε ογκολογικές θεραπείες, χωρίς ταλαιπωρία.

Εμείς ως Δημοκρατικό Κόμμα με πνεύμα συναίνεσης και υπευθυνότητας, θα σταθούμε αρωγοί και θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, αναμένοντας ότι η εθνική στρατηγική θα υλοποιηθεί και δεν θα μείνει ως ευχολόγιο, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η παροχή υψηλής ποιότητας ογκολογικών υπηρεσιών στη χώρα μας.»

Γραφείο Τύπου

9 Δεκεμβρίου 2021

ροή ειδήσεων