ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, ΜΑΡΙΝΟΥ ΜΟΥΣΙΟΥΤΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2019
Ανακοινώσεις |

Έχουμε διεξέλθει στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών τον κρατικό Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας για το έτος 2019.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έχουν δοθεί, ο προϋπολογισμός παρουσιάζεται αυξημένος κατά 36 εκατομμύρια ευρώ.

Μετά την ενημέρωση που έγινε από τον αρμόδιο Υπουργό, για τις επιμέρους πτυχές που αφορούν τα υποκεφάλαια των δαπανών της Υγείας, θεωρούμε ότι το εγχείρημα για σωστή κατανομή των δαπανών, με βάση την επιτακτικότητα των αναγκών, φαντάζει δύσκολο.

Ως Δημοκρατικό Κόμμα, θεωρούμε ότι η πρόσθετη δαπάνη των 36 εκατομμυρίων για το 2019, είναι ασήμαντο ποσό μπροστά στα χαώδη προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσηλευτήρια με τις ατέρμονες αναμονές στα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών αλλά και τις λίστες αναμονής για τις περισσότερες παθήσεις. Η έξοδος από τα μνημόνια θα έδιδε την δυνατότητα στην Κυβέρνηση να κάνει καλύτερο καταμερισμό των κονδυλίων με το θέμα της υγείας να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή με βάσει την επιτακτικότητα των αναγκών έτσι ώστε να αιμοδοτήσει τον τομέα της Υγείας που είναι το υπέρτατο αγαθό για όλους τους πολίτες. Με λύπη μας παρατηρούμε, η πενιχρή αύξηση των κονδυλίων στον τομέα της υγείας, αφορά κατά το πλείστον, δαπάνες του Κρατικού Μισθολογίου.

Κατά την διαδικασία των ερωτήσεων, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σοβαρές παθογένειες που αφορούν την λειτουργία των δημόσιων νοσηλευτηρίων και σημαντικές καθυστερήσεις στις λίστες αναμονής και ενδεικτικά αναφέρω τα προβλήματα τους Μαγνητικούς Τομογράφους, τις Εγχειρίσεις για τον Καταρράκτη και άλλα.

Παράλληλα διαπιστώνουμε να παραμένουν τα διαχρονικά προβλήματα με τα ακτινοθεραπευτικά τμήματα, το Νοσοκομείο Αθαλάσσας, το Κρατικό Χημείο, το Νοσοκομείο Κυπερούντας, τα περιφερειακά νοσηλευτήρια και το πρόγραμμα που εκκρεμεί για την προετοιμασία και υλοποίηση των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας και την αποτελεσματικότητα στις μονάδες για τις οποίες βρίσκονται ήδη σε λειτουργία.

Ως Δημοκρατικό Κόμμα πιστεύουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις, όπως είναι η αυτονόμηση και η αναδιοργάνωση των κρατικών νοσηλευτηρίων και η ταυτόχρονη σταδιακή υλοποίηση του ΓΕΣΥ πρέπει να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς ώστε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα εφαρμογής του ΓΕΣΥ όπως ψηφίστηκε από την Βουλή των Αντιπροσώπων.
Εκείνο για το οποίο επίσης θεωρούμε ότι δεν έχει γίνει αποτελεσματικά από πλευράς του Υπουργείου είναι ότι οι πολίτες δεν έχουν ενημερωθεί επαρκώς για την επερχόμενη αλλαγή του συστήματος αλλά ούτε και για τις επιμέρους παραμέτρους της εφαρμογής του.

Κλείνοντας θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι ως ΔΗΚΟ παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις που αφορούν τις διαπραγματεύσεις με τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, και είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να συμβάλουμε θετικά στο διάλογο ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω κρίσεις.

Γραφείο Τύπου
13 Νοεμβρίου 2018

ροή ειδήσεων