Έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την UNFICYP: Ακόμα ένα βήμα στην πορεία διολίσθησης του κυπριακού και στην κατεύθυνση της υποβάθμισης της Κυπριακής Δημοκρατίας
Ανακοινώσεις |

Πολύ αρνητικές αναφορές που παραπέμπουν σε σταδιακή υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιέχει η τελευταία έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο. 

Το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί ως ιδιαίτερα επικίνδυνο στοιχείο, την αναφορά του Αντόνιο Γκουτέρεζ, ο οποίος καλεί τα δύο μέρη, όπως αναφέρει, να εντείνουν τις προσπάθειες τους για τη δημιουργία μηχανισμού για απευθείας επαφές σε στρατιωτικό επίπεδο, παραγνωρίζοντας μια βασική αρχή του διεθνούς δικαίου, καθώς, σύμφωνα με τον ΓΓ του ΟΗΕ:

Η Εθνική Φρουρά, ως θεσμός της αναγνωρισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας, θα αναγκαστεί να πραγματοποιεί απευθείας επαφές, είτε με τον κατοχικό στρατό, χώρας που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, είτε με τις παράνομες, λεγόμενες «τουρκοκυπριακές δυνάμεις ασφαλείας».

Η έκθεση Γκουτέρεζ αγνοεί σε σημαντικό βαθμό την τουρκική προκλητικότητα, εξισώνοντας τη σωρεία στρατιωτικών παραβιάσεων του στάτους – κβο στην νεκρή ζώνη, από τον τουρκικό στρατό κατοχής, με τις ενέργειες των δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, προς αποκατάσταση του στάτους – κβο.

Μάλιστα, ο ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρεται σε «διαφιλονικούμενες περιοχές» (disputed areas), επιτρέποντας το «γκριζάρισμα» περιοχών, των οποίων η Κυπριακή Δημοκρατία εκχώρησε τον έλεγχο και όχι την κυριαρχία, στην UNFICYP.

Ο κ. Γκουτέρεζ προσπερνά προκλητικά τις παραβιάσεις από την Τουρκία, όλων των σχετικών κανόνων του διεθνούς δικαίου, χωρίς καμία αναφορά στις τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δυστυχώς, η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ αποτελεί ακόμα ένα βήμα στην πορεία διολίσθησης του κυπριακού και στην κατεύθυνση της υποβάθμισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Γραφείο Τύπου

15 Ιανουαρίου 2020

ροή ειδήσεων