Επέκταση του θεσμού, αντί για μείωση του κατώτατου μισθού – Πανευρωπαϊκή Πολιτική για κατώτατο μισθό
Ανακοινώσεις |

ΔΗΛΩΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ, ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ

Με αφορμή τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, για υψηλό κατώτατο μισθό στην Κύπρο, θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι η αποκατάσταση της μεσαίας τάξης και ιδιαίτερα όσων διαβιούν υπό αντίξοες συνθήκες στην καθημερινότητα, είναι κεντρικός άξονας της κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής του Νικόλα Παπαδόπουλου. Προς αυτό το σκοπό, ξεκαθαρίζουμε ότι:

• Οποιαδήποτε σκέψη για μείωση του κατώτατου μισθού, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Ο κατώτατος μισθός επιβάλλεται να προσαρμόζεται στις συνθήκες που βρίσκεται η Κύπρος για νομοθετική προστασία απροστάτευτων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. Δεν αναμένουμε να συμμερίζεται τις απόψεις μας η Κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο συγκεκριμένος Υπουργός, αλλά θέση μας είναι ότι η βελτίωση της οικονομίας πρέπει να ωφελεί κατ’ ανάλογο τρόπον και τους πλέον χαμηλά αμειβόμενους οι οποίοι εργάζονται χωρίς προστασία.

• Εφαρμογή της νομοθεσίας με συμμόρφωση: Το φαινόμενο εργοδότησης εργαζομένων με μισθό χαμηλότερο του κατώτατου φανερώνει το κενό στην συμμόρφωση προς την νομοθεσία και όχι την ανάγκη για μείωση του κατώτατου μισθού.

• Επέκταση του θεσμού: Στόχος μας είναι να ενδυναμώσουμε τον θεσμό επεκτείνοντας την προστασία του ελάχιστου/κατώτατου μισθού και σε άλλες ομάδες απροστάτευτων εργαζομένων.

• Πανευρωπαϊκή πολιτική για το θέμα του κατώτατου μισθού: Το Δημοκρατικό Κόμμα, στηρίζει ενεργά την διαμόρφωση πανευρωπαϊκής πολιτικής στο θέμα του κατώτατου μισθού όπου υπερψηφίστηκε συντριπτικά η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που καλεί τα Κράτη Μέλη να θεσπίσουν πανεθνικό κατώτατο μισθό. Η Κύπρος ανήκει στα 5 από τα 28 κράτη μέλη που δεν έχουν πανεθνικό κατώτατο μισθό.

Οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών βρίσκονται σε αντίθεση με την κοινή αντίληψη που διαμορφώνεται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για διαμόρφωση κοινής πανευρωπαϊκής πολιτικής στο θέμα του κατώτατου μισθού. Καθώς λοιπόν βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή η ευρωπαϊκή συναντίληψη, η Κυβέρνηση στην Κύπρο σκέφτεται προς την αντίθετη κατεύθυνση προς την οποία κινείται η ΕΕ.

 

Γραφείο Τύπου
11 Σεπτεμβρίου 2017

ροή ειδήσεων