Επιμνημόσυνος λόγος του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Παπαδόπουλου στο μνημόσυνο των ηρωϊκώς πεσόντων στον Άγιο Σωζόμενο το 1964
Ανακοινώσεις, Στήλη Προέδρου |

Παρευρίσκομαι στο σημερινό μνημόσυνο με πλήρη συναίσθηση της ηθικής υποχρέωσης και του εθνικού χρέους να αποδώσω, για μια ακόμα φορά, την πρέπουσα και οφειλόμενη τιμή προς τους ήρωες της μάχης του Αγίου Σωζομένου, που έπεσαν υπερασπιζόμενοι την ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τιμή και δόξα στους Ανδρέα Χριστοφίδη, Χαράλαμπο Βαρνάβα, Ανδρέα Λουκά, Τάσο Κωνσταντίνου, Τάκη Μιχαήλ και Δημήτρη Χάματσο.

 

Φίλες και φίλοι,

Αν οι συγγενείς τους δικαιούνται να περηφανεύονται για την ελληνική αρετή των πεσόντων, η Κύπρος υποχρεούται να τιμά τη θυσία τους και να αγωνίζεται για τη δικαίωση της.

Δικαίωση της θυσίας τους, θα είναι η λύτρωση της υπέρ βωμών και εστιών μαχόμενης Κύπρου.

Έπεσαν πριν 55 χρόνια και ενταφιάσθηκαν στην ακρωτηριασμένη και προδομένη γη του νησιού μας.

Έπεσαν στη μακάβρια ώρα της ιστορίας του τόπου μας, στην πρώτη απόπειρα των Τούρκων να διχοτομήσουν το νησί μας.

Έπεσαν ηρωϊκά μαχόμενοι κατά των Τούρκων στασιαστών.

Η μνήμη της θυσίας τους και η ανάμνηση της γενναιότητας τους θα παραμείνουν παντοτινά στις σκέψεις και στις καρδιές του Κυπριακού Ελληνισμού.

Τα οστά τους μπορεί να βρίσκονται σήμερα θαμμένα στην αιματόβρεκτη γη της πατρίδας μας, η αρετή τους όμως και η λεβεντιά τους θα μείνουν ζωντανά και άταφα σύμβολα, για να διαμηνύουν τις ευθύνες και το χρέος μας απέναντι σ’ αυτή τη μικρή και βασανισμένη γη της Κύπρου, που για την ελευθερία της εκείνοι θυσιάστηκαν και που για τη δικαίωση της εμείς αγωνιούμε και αγωνιζόμαστε.

Ο αγώνας μας, αγώνας ελευθερίας και επιβίωσης, θέλει σύνεση, αλλά και όραμα, θέλει υπευθυνότητα αλλά και πίστη.

Είναι αγώνας για λύση αλλά όχι για μια οποιαδήποτε «λύση», που αντί για λύση θα προδιαγράφει την διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεν είναι αγώνας για να κλείσει το Κυπριακό.

Δεν είναι αγώνας για να κερδίσουμε χρόνο χάνοντας την ουσία.

Αγωνιζόμαστε, πρέπει να αγωνιζόμαστε, για την πραγματική επανένωση του λαού και του τόπου και όχι για μια εύθραυστη συγκόλληση των διαιρεμένων δια της βίας μερών του νησιού μας.

Αγωνιζόμαστε, αυτός πρέπει να είναι ο αγώνας όλων μας, για μια λειτουργική και βιώσιμη λύση και όχι για μια ρηχή και επισφαλή διευθέτηση.

Ο αγώνας μας πρέπει να προσβλέπει σ’ ένα σίγουρο μέλλον και όχι σ’ ένα αβέβαιο αύριο.

Δεν υποτιμούμε τους κινδύνους από την παράταση της εκκρεμότητας στο Κυπριακό,  πιστεύουμε όμως πως οι κίνδυνοι από μια κακή λύση είναι πολύ πιο μεγάλοι – και το χειρότερο – είναι μη αναστρέψιμοι.

Ο αγώνας μας είναι αγώνας ελευθερίας – τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο.

Αυτή την υπόσχεση δίνουμε στους έξι ήρωες του Αγίου Σωζομένου, που έπεσαν υπερασπιζόμενοι την ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με σεβασμό στη μνήμη και στη θυσία τους.

Με υπόκλιση στην αρετή και στο μεγαλείο τους.

Αιωνία ας είναι η τίμια μνήμη τους.

 

 

Γραφείο Τύπου

3 Φεβρουαρίου 2019

ροή ειδήσεων