Ευρωπαϊκή θεμελίωση και στήριξη στην Πρόταση του Νικόλα Παπαδόπουλου για την Ασφάλεια και πλήρη κατάργηση των εγγυήσεων
Ανακοινώσεις |

Δήλωση Ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη (ΔΗΚΟ και S & D)

Η πρόταση του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος και υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας, Νικόλα Παπαδόπουλου, για πλήρη και επίσημη κατάργηση οποιουδήποτε επεμβατικού δικαιώματος και απομάκρυνση των ξένων στρατευμάτων τυγχάνει Ευρωπαϊκής στήριξης και θεμελίωσης.

Α) Η πρόταση απορρέει από την Συνθήκη Λειτουργίας (Λισαβόνας) της ΕΕ – που τέθηκε σε ισχύ μετά την ένταξη της Κύπρου – και η οποία καθορίζει ότι μόνο η ΕΕ μπορεί να εγγυάται Κράτος-Μέλος της και κανένας άλλος. Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ και Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φεντερίκα Μογκερίνι, αρμόδια για θέματα της Συνθήκης, διατηρεί θέσεις που βρίσκονται πάνω σε αυτό το ξεκάθαρο δεδομένο.

Β) Η πρόταση Ν. Παπαδόπουλου κινείται στην γραμμή και το πνεύμα του Τζιάνι Πιτέλα, Προέδρου των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, δεύτερης μεγαλύτερης Πολιτικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο) ο οποίος ζητά μια λύση που θα σέβεται απόλυτα το κοινοτικό κεκτημένο και αρχές και προσδοκεί ότι «οι διαπραγματεύσεις για επανένωση θα πετύχουν με προϋπόθεση μιας συνολικής συμφωνίας ότι δεν θα απαιτούνται ξένα στρατεύματα για την εγγύηση της ασφάλειας και ανεξαρτησίας της Κύπρου και των Κυπρίων πολιτών. Η ΕΕ είναι ο καλύτερος εγγυητής για όλους τους Κυπρίους». (Φεβ 2017)
Η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών αποτελείται από 190 ευρωβουλευτές και είναι η μόνη Ομάδα με αντιπροσωπείες από όλα τα 28 Κράτη Μέλη. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος είχε μιλήσει ενώπιον της Ομάδας στην τελευταία του επίσκεψη στις Βρυξέλλες και είχε επίσης συνάντηση με τους δύο αξιωματούχους.

Γ) Η πρόταση συνάδει με την θέση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών ότι η Τουρκία δεν μπορεί να διεκδικεί σήμερα οποιαδήποτε επεμβατικά δικαιώματα βάσει της Συμφωνίας Εγγυήσεως του 1960, την οποία η ίδια η Τουρκία παραβιάζει κατάφορα με την παράνομη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου. Εκ των πραγμάτων, η συμπεριφορά της Τουρκίας αλλά και το κορυφαίο θέμα της ασφάλειας και εφαρμογής μιας λύσης είναι θεμελιακή προϋπόθεση για αποδοχή της λύσης και η πρόταση θέτει επί τάπητος την επίσημη πλήρη κατάργησή τους.

Πάντως, είναι πρωτοφανές ότι πριν μιλήσει η ΕΕ και πριν ξεκινήσουν οι επικείμενες διαπραγματεύσεις στο θέμα για να τοποθετηθεί η Τουρκία, οι ηγεσίες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ απέρριψαν την πρόταση του Νικόλα Παπαδόπουλου η οποία όμως εκφράζει την πλειοψηφία της κοινωνίας μας και τυγχάνει Ευρωπαϊκής θεμελίωσης και στήριξης.

 

Γραφείο Τύπου
26 Ιουνίου 2017

ροή ειδήσεων