ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ ΣΤΕΛΛΟΥΝ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ, ΟΤΙ Η ΠΛΕΥΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΤΥΧΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, ΠΡΙΝ ΚΑΝ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ
Ανακοινώσεις |

ΔΗΛΩΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ, ΑΘΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ

Η αναφορά του Υπουργού Εξωτερικών ότι,

«Η δική μας πλευρά είναι έτοιμη να δεχτεί ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, στο τέλος του οποίου η Κύπρος θα είναι ένα πλήρως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος»

αποτελεί σημαντική παρέκκλιση από τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και σημαντική υπαναχώρηση από τις διαχρονικές θέσεις της πλευράς μας στο Κυπριακό.

Είναι αδιανόητο Υπουργός κράτους να προαναγγέλλει εκχώρηση της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας του κράτους που εκπροσωπεί.

Είναι η πρώτη φορά που ακούγεται τέτοια τοποθέτηση από πολιτειακό αξιωματούχο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να εξηγήσει αν συμμερίζεται αυτή την επικίνδυνη θέση.

Υπάρχει όμως και μια άλλη διάσταση της εν λόγω δήλωσης του κ. Κασουλίδη και παρομοίων δηλώσεων άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων.

Δυστυχώς τέτοιες δηλώσεις στέλλουν το μήνυμα προς την τουρκική πλευρά, ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να κάνει δραματικές εκπτώσεις στην πτυχή της Ασφάλειας, πριν καν να συζητηθεί η συγκεκριμένη πτυχή.

Τέτοιες δηλώσεις δυστυχώς εκτρέφουν την αδιαλλαξία της Τουρκίας και την ενθαρρύνουν σε ότι αφορά την απαίτηση της, να πάμε σε μια διεθνή διάσκεψη με όλα τα θέματα σε εκκρεμότητα, περιλαμβανομένου και του Εδαφικού, έτσι ώστε να μπούμε εκεί σε μια διαδικασία «πάρε- δώσε» για να αναγκαστούμε να αποδεχθούμε τις εγγυήσεις και την παραμονή των κατοχικών στρατευμάτων με ανταλλάγματα στο εδαφικό.

Δεν πρέπει να πάμε σε μια διεθνή διάσκεψη ενόσω υπάρχουν εκκρεμότητες στο εδαφικό και στα υπόλοιπα κεφάλαια.

Επίσης, η θέση του Δημοκρατικού Κόμματος είναι ότι δεν πρέπει να γίνουν αποδεχτές μεταβατικές περίοδοι αλλά να εφαρμοστούν όλα όσα θα έχουν συμφωνηθεί στην Ασφάλεια, στην αποχώρηση του στρατού, στο Εδαφικό και στο θέμα των Εποίκων, ΠΡΙΝ να ισχύσει η οποιαδήποτε συμφωνία.

Εμείς δεν εκχωρούμε την Κυπριακή Δημοκρατία έναντι ασαφών υποσχέσεων και ειδικά από την τουρκική πλευρά και τον κ. Ερντογάν.

Γραφείο Τύπου
28 Νοεμβρίου 2016

ροή ειδήσεων