ΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ, ΠΑΡΕΚΑΜΨΑΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΚΑΤΕΣΤΗΣΑΝ ΜΕ ΜΙΑ ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ανακοινώσεις |

Η έκθεση του γραφείου του Γενικού Ελεγκτή για την παράσταση που ανέβηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2016 στο αρχαίο θέατρο της κατεχόμενης Σαλαμίνας, αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι οι διοργανωτές παρέκαμψαν τους αρμόδιους θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, παραβιάζοντας τη νόμιμη διαδικασία.

Αναφέρει η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή:

«Όσον αφορά στη χρήση αρχαίων μνημείων στα κατεχόμενα, όπως το αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας, το Τμήμα Αρχαιοτήτων θεωρεί ότι για να χρησιμοποιηθεί ένα αρχαίο μνημείο στα κατεχόμενα θα πρέπει να έχει εξασφαλισθεί πρώτα η έγγραφη άδεια του Διευθυντή Τμήματος Αρχαιοτήτων, η οποία όμως ακόμη και να ζητηθεί, δεν θα δοθεί αφού το αρχαίο μνημείο βρίσκεται σε περιοχή στην οποία η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο».

Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο:

Οι διοργανωτές δεν ζήτησαν άδεια από την αρμόδια κυβερνητική υπηρεσία και αντικατέστησαν αυθαίρετα τους θεσμούς του κράτους με μια δικοινοτική επιτροπή.

Τη μεγαλύτερη ευθύνη φέρει η κυβέρνηση, η οποία δεν έσπευσε προ της παράστασης, να ασκήσει την εξουσία της, η οποία πηγάζει από τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση επιδίωκε, για μια ακόμα φορά, να προάγει την κοινωνικοποίηση της κατοχής.

Γραφείο Τύπου
15 Νοεμβρίου 2016

ροή ειδήσεων