Η Γη είναι το σπίτι μας. Θα αφήσουμε το σπίτι μας να καταστραφεί;
05 Ιούν 2017 Ανακοινώσεις

Παρά τα πολύ μεγάλα βήματα που έχουν γίνει στον τομέα της ευαισθητοποίησης της προστασίας του περιβάλλοντος, από το 1972, όταν ορίστηκε η 5η Ιουνίου ως η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με πρωτοβουλία από τον ΟΗΕ, δυστυχώς τα ανάλογα μεγάλα βήματα στην αντίθετη κατεύθυνση, έχουν ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της κατάστασης σε σημαντικούς τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος.

Η κλιματική αλλαγή, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η ρύπανση των υδάτινων πόρων, αλλά και των εδαφών, η αποδάσωση, η έλλειψη νερού και κυρίως υδάτινων πόρων πόσιμου νερού, η απώλεια της βιοποικιλότητας και η διάβρωση και υποβάθμιση των εδαφών, είναι αποτελέσματα της άκρατης θεοποίησης του κέρδους από τον άνθρωπο και της επικράτησης της εξυπηρέτησης οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων, επί της ανάγκης να επιβιώσει ο πλανήτης μας.

Η πρόσφατη αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής από τη συμφωνία που υπογράφηκε το 2015 στο Παρίσι, με τη συμμετοχή σχεδόν όλης της διεθνούς κοινότητας και με στόχο τη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αποτελεί ένα τρανταχτό παράδειγμα ότι η κοντόφθαλμη πολιτική της εξυπηρέτησης του χρήματος και της εξουσίας, δεν υπολογίζει το επίπεδο διαβίωσης, ακόμα και την ύπαρξη, των μελλοντικών γενεών στη Γη.

Ωστόσο, πρέπει να τονίζουμε και τα θετικά μηνύματα. Όλο και περισσότερος κόσμος ευαισθητοποιείται και δρα στην κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος, ακόμα και στο πλαίσιο της καθημερινότητας. Οι οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος δραστηριοποιούνται όλο και πιο έντονα. Ακόμα και μεγάλες δυνάμεις, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν εντάξει στην πολιτική τους νόμους και κανονισμούς που αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει υιοθετήσει πολλές από τις περιβαλλοντικές πολιτικές της Ένωσης. Όμως, υπάρχουν πολλά ακόμα για να γίνουν, ειδικά στον τομέα της ενέργειας και της αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στην ανακύκλωση και τη διαχείριση των αποβλήτων.

Πρέπει να σημειώσουμε και την ανεξέλεγκτη καταστροφή του περιβάλλοντος, από το κατοχικό καθεστώς, στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, με θλιβερότερο παράδειγμα την καταστροφή του Πενταδακτύλου.  

Ο αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος, πρέπει να είναι συνεχής και σκληρός.

Οι πολίτες έχουν λόγο και θα πρέπει να τον χρησιμοποιήσουν.

Γιατί:

«Όταν το τελευταίο δέντρο καεί, ο τελευταίος ποταμός ρυπανθεί και πεθάνει το τελευταίο ψάρι, τότε ο άνθρωπος θα διαπιστώσει πως δεν μπορεί να τραφεί με χρήματα».

Γραφείο Τύπου

5 Ιουνίου 2017

© 2019 Democratic Party, Cyprus. All Rights Reserved
Created by Sorvus Media