Διεκδικούμε για την Κύπρο
στην Ευρώπη

Η κάκιστη Έκθεση Γκουτέρες επιβεβαιώνει την ανάγκη για εφαρμογή της νέας στρατηγικής
15 Ιούλ 2019 Ανακοινώσεις

Απαράδεκτη και επικίνδυνη, όχι μόνο για την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και για τη διεθνή έννομη τάξη, είναι η παράγραφος 55 της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της UNFICP η οποία επισημοποιήθηκε και στην οποία ο κ. Γκουτέρες καλεί τον διεθνή παράγοντα και τοπικούς παράγοντες να «ξεπεράσουν την προκατάληψη του θέματος της αναγνώρισης», όπως αναφέρει, για να προωθηθεί, όπως εκτιμά, η στενότερη συνεργασία μεταξύ των κοινοτήτων στην Κύπρο.

Είναι πρωτοφανές, ο ΓΓ του ΟΗΕ να θέλει να αναιρέσει την ισχύ σωρείας ψηφισμάτων του διεθνούς οργανισμού του οποίου προΐσταται, τα οποία  καταδικάζουν την παράνομη ανακήρυξη «κράτους» στην κατεχόμενη Κύπρο και τα οποία αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία ως το μοναδικό αναγνωρισμένο κράτος στο νησί, μέλος του ΟΗΕ.

Είναι επίσης πρωτοφανές, ο κ. Γκουτέρες να παραγνωρίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στα κατεχόμενα υφίσταται ένα ανύπαρκτο νομικά μόρφωμα, υποτελές στην Τουρκία.

Δυστυχώς, η αναφορά αυτή είναι αποτέλεσμα  της αποτυχημένης πολιτικής των τελευταίων χρόνων καθώς και  της ανοχής (ή και ενθάρρυνσης) σειράς ενεργειών  αναβάθμισης του ψευδοκράτους και του κατοχικού ηγέτη και υποβάθμισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η αναφορά αυτή, είναι μέρος της πιο αρνητικής ίσως Έκθεσης Γ.Γ. του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η οποία ξεφεύγει από τους όρους εντολής του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και τους όρους αποστολής ολόκληρου του Οργανισμού, αδικεί κατάφορα την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελληνοκυπριακή πλευρά και αφήνει στο απυρόβλητο την Τουρκία και την παράνομη δράση της, τόσο επί του εδάφους όσο και εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Ουσιαστικά, μοναδικό θετικό στοιχείο της Έκθεσης είναι η ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, θα θέσει το θέμα της κάκιστης αυτής Έκθεσης στο αυριανό Εθνικό Συμβούλιο και θα ζητήσει να συζητηθούν τρόποι αντίδρασης ώστε να μην προκύψουν τέτοιου είδους αναφορές σε μελλοντικά ψηφίσματα ή κείμενα των Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα, με δεδομένες τις πολλές εξελίξεις των τελευταίων ημερών αλλά και την αποτυχία των τελευταίων ετών, το Δημοκρατικό Κόμμα θα θέσει ξανά το θέμα αλλαγής πολιτικής και εφαρμογής μιας νέας, συνολικής και συλλογικής διεκδικητικής στρατηγικής για προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας και διεκδίκηση σωστής και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού.  

Γραφείο Τύπου

15 Ιουλίου 2019

© 2019 Democratic Party, Cyprus. All Rights Reserved
Created by Sorvus Media