Η κυβέρνηση δεν δικαιούται να μένει θεατής έναντι των εξελίξεων για το Brexit

ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ, ΜΙΧΑΛΗ ΔΑΜΙΑΝΟΥ

Ο οίκος Moody’s σε πρόσφατη ανάλυσή του, εκτιμά πως η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θα μπορούσε να προκαλέσει άμεσα σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις σε τέσσερις χώρες, περιλαμβανομένης και της Κύπρου.

Ειδικότερα, πρόκειται για την Ιρλανδία, το Βέλγιο, την Ισπανία και την Κύπρο. Αν και εκτιμά ότι τα περισσότερα κράτη-μέλη έχουν περιορισμένη έκθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο ως προορισμού εξαγωγών, τον τουρισμό και τις επενδύσεις, o Moody’s θεωρεί πως η Ιρλανδία έχει με διαφορά τη μεγαλύτερη έκθεση στην έξοδο του ΗΒ από την ΕΕ ως εξαγωγικός προορισμός. Άλλα κράτη με μεγαλύτερη έκθεση στο Brexit είναι το Βέλγιο, λόγω των εμπορικών δεσμών με το ΗΒ, η Ισπανία και η Κύπρος, οι οποίες επωφελούνται από τον τουρισμό, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης. Σύμφωνα δε με τον Moody’s, το Brexit θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο σε χώρες με περιορισμένο περιθώριο λήψης αποφάσεων. Παρατηρεί μάλιστα ότι οι χώρες που είναι εκτεθειμένες μέσω του τουριστικού τομέα, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Κύπρος, παρουσιάζουν υψηλό δημόσιο χρέος και ψηλά κόστη δανεισμού.

Ως Δημοκρατικό Κόμμα καλούμε την κυβέρνηση να ενημερώσει τις πολιτικές δυνάμεις και τη Βουλή για το εάν έχει συγκροτήσει σχέδιο αντίδρασης και πλάνο αντιμετώπισης των πιθανών  επιπτώσεων. 

Πέραν από το κεφάλαιο του τουρισμού και του εμπορίου, μας ενδιαφέρουν οι πιθανές επιπτώσεις για τις χιλιάδες των Κύπριων φοιτητών στα πανεπιστήμια του ΗΒ, όπως και για εργαζόμενους και κυπριακές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη Βρετανία.

Σε τέτοιες περιπτώσεις η κυβέρνηση δεν δικαιούται να μένει θεατής. Έχει υποχρέωση να καταστρώσει σχέδιο δράσης και να λάβει προληπτικά μέτρα.

Γραφείο Τύπου

21 Οκτωβρίου 2019

© 2019 Democratic Party, Cyprus. All Rights Reserved
Created by Sorvus Media