Η κυβέρνηση οφείλει να δράσει άμεσα για την αποτροπή νέων τετελεσμένων
Ανακοινώσεις |

Το Δημοκρατικό Κόμμα εκφράζει μεγάλη ανησυχία για το γεγονός ότι η τουρκική προκλητικότητα και επεκτατικότητα κλιμακώνεται επικίνδυνα την ώρα που η κυβέρνηση εξακολουθεί να παραμένει «μουδιασμένη» και αμήχανη, επαναβεβαιώνοντας, την αποτυχία της πολιτικής του κατευνασμού και των υποχωρήσεων που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια στο Κυπριακό.

Με ενδεικτική και την πρόσφατη συναίνεση της Κ.Δ. σε θετική ατζέντα της Τουρκίας από την Ε.Ε., η τουρκική πλευρά έχει αποθρασυνθεί ακόμη περισσότερο.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει πυκνώσει τις παράνομες του επισκέψεις στα κατεχόμενα και ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ εξαγγέλλει άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων για τουριστικούς σκοπούς.

Σοβαρά ερωτήματα προκαλεί χθεσινή τοποθέτηση του διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη ο οποίος ανέφερε ότι: «Αν δεν γίνει κάτι χτες θα είναι πάρα πολύ αργά;»

  • Τί έκανε τόσα χρόνια ο ίδιος και η κυβέρνηση που τον έχει διορίσει, όταν οι απειλές άρχισαν να υλοποιούνται;
  • Γιατί η κυβέρνηση δεν απαίτησε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας και πλήρη τερματισμό των επεκτατικών της ενεργειών στην Αμμόχωστο, προκειμένου να συναινέσει στη θετική ατζέντα της Ε.Ε. προς την Άγκυρα;
  • Γιατί η κυβέρνηση δεν απαίτησε από τον Ο.Η.Ε., επαναβεβαίωση της βάσης των συνομιλιών και των ψηφισμάτων των Η.Ε. και εκπροσώπηση της Ε.Ε. και της Κυπριακής Δημοκρατίας, προτού αποδεχθεί συμμετοχή σε μία Πενταμερή Διάσκεψη;

Ως Δημοκρατικό Κόμμα είχαμε προειδοποιήσει ότι οι λεκτικές και μόνο, επισημάνσεις Ε.Ε. και Ο.Η.Ε δεν θα ήταν αρκετές για να σταθούν εμπόδιο στην Τουρκία.

Η κυβέρνηση οφείλει να δράσει άμεσα για την αποτροπή δημιουργίας νέων τετελεσμένων.

Γραφείο Τύπου

30 Ιουνίου 2021

ροή ειδήσεων