Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΘΕΣΗ, ΟΤΙ Η ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΤΗΣ ΑΟΖ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
22 Αυγ 2016 Ανακοινώσεις

Η δημόσια ταύτιση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη με πρόσφατες δηλώσεις του αμερικανού Αναπληρωτή Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Amos Hochstein, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της ιδέας ενός αγωγού από την Κύπρο στην Τουρκία, συνδέοντας τον μάλιστα ευθέως με τις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό, είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.

Η συμφωνία του εκπροσώπου της κυβέρνησης με την θέση του αμερικανού αξιωματούχου, ότι η επίλυση του κυπριακού θα «ξεκλειδώσει» την παραγωγή αερίου και τις εξαγωγικές επιλογές της Κύπρου, αποτελεί απροκάλυπτη διασύνδεση των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό με το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους.

Είναι απαράδεκτο, η κυβέρνηση να συμφωνεί ότι η επίλυση του κυπριακού αποτελεί προαπαιτούμενο για την αξιοποίηση του φυσικού μας αερίου, κάτι που είναι πάγια τουρκική θέση.

Είναι φανερό ότι υλοποιείται η απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη της 5ης Ιανουαρίου 2015, με την οποία ουσιαστικά ενέταξε το θέμα του φυσικού αερίου στην ατζέντα του κυπριακού.

Είναι επίσης απαράδεκτο, η κυβέρνηση να συμφωνεί με το αγωγό προς την Τουρκία, να είναι δηλαδή έτοιμη να αφήσει την Τουρκία να διαχειρίζεται μονοπωλιακά το δικαίωμα της εξαγωγής του κυπριακού φυσικού αερίου, καθιστώντας και την κυπριακή οικονομία όμηρο των ορέξεων της Τουρκίας.

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση ξεχνά πως η Τουρκία έκλεισε τη στρόφιγγα του νερού προς τους τουρκοκύπριους, επειδή δεν της άρεσαν κάποιες αποφάσεις τους.

 

Γραφείο Τύπου
22 Αυγούστου 2016

© 2019 Democratic Party, Cyprus. All Rights Reserved
Created by Sorvus Media