Η νέα τουρκική επιδρομή, ευκαιρία για στρατηγική κόστους
WEB TV, Ανακοινώσεις |

Δήλωση του ευρωβουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος και του S&D, Κώστα Μαυρίδη για τη θέση του S&D για τις τουρκικές παραβιάσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ως Ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος και της δεύτερης μεγαλύτερης Πολιτικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκφράζω την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου για την  δήλωση του Udo Bullmann (Γερμανία), επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ο οποίος ανταποκρινόμενος στην τεκμηριωμένη ενημέρωση που του δώσαμε, προχώρησε στην πλέον προωθημένη θέση. Ο Udo Bullmann όχι μόνο καταδίκασε την νέα παράνομη τουρκική επιδρομή στην Κυπριακή ΑΟΖ , αλλά προχώρησε -όπως και η Υπάτη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι-, τονίζοντας την ανάγκη αξιόπιστης απάντησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ανοικτό ενδεχόμενο την επιβολή κυρώσεων, εάν οι παράνομες τουρκικές ενέργειες συνεχιστούν.

Στην πολιτική κρινόμαστε για την διορατικότητα και την αποτελεσματικότητα μας ενόψει εξελίξεων. Δυστυχώς, χάθηκε πολύτιμος χρόνος επενδύοντας σε ευχολόγια και αβάσιμες προσδοκίες. Είναι σημαντικό που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμφανίζεται τελευταίως να κατανοεί ότι μόνο μια στρατηγική πρόκλησης κόστους στην Τουρκία έχει νόημα και ότι, αξιοποιώντας στην πράξη τα ερείσματά μας ως ισότιμο κράτος στο πλαίσιο της ΕΕ μπορεί να έχει προοπτική επιτυχίας. Προς αυτό τον στόχο, οι προτάσεις μας για επιβολή οικονομικών, νομικών και  πολιτικών κυρώσεων είναι επί της ουσίας, όπως τέθηκε πολλές φορές.

Όμως, δεν είναι η ώρα για άσκοπες αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό μέτωπο. Προέχει η κοινή στάση των πολιτικών δυνάμεων της Κύπρου ενάντια στην νέα επιδρομή της Τουρκίας. Επιπλέον, αυτή η αρνητική εξέλιξη, δημιουργεί μια σημαντική προοπτική με αφορμή τον τομέα της ενέργειας. Με καίριες ενέργειες μας, μπορούμε να συνδέσουμε άμεσα την σχέση ΕΕ-Τουρκίας με τις εξελίξεις στην Κύπρο και με εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Τουρκίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία.  Η πρωτοβουλία για ορθές κινήσεις βρίσκεται στα χέρια του Προέδρου.

Γραφείο Τύπου

7 Μαΐου 2019

ροή ειδήσεων