Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΑΤΟΧΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ, ΔΕΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΝΟΜΙΜΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ, ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΗ ΔΙΚΗ
Ανακοινώσεις |

ΔΗΛΩΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ, ΜΑΡΙΝΟΥ ΜΟΥΣΙΟΥΤΤΑ

Το Δημοκρατικό Κόμμα αποδίδει μεγάλη σημασία στις εξελίξεις της μάχης που δίνει η Κυπριακή Δημοκρατία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για την αμφισβήτηση του ρόλου της παράνομης λειτουργίας της λεγόμενης επιτροπής αποζημιώσεων.

Θεωρούμε ότι η σύσταση της επιτροπής αυτής δεν μπορεί να έχει καμία νομική ισχύ, γιατί προσκρούει στις στοιχειώδης ελευθερίες του Ανθρώπου.

Το δικαίωμα για δίκαιη δίκη δεν μπορεί να ικανοποιηθεί από τους πρόσφυγες κάτοχους περιουσιών στα κατεχόμενα, αφού το ΕΔΑΔ μετέτρεψε το θύτη, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η Τουρκία, σε δικαστή προβάλλοντας την πολιτική πτυχή θέματος.

Η τότε απόφαση του ΕΔΑΔ να καλύψει με «μανδύα νομιμότητας» την παράνομη επιτροπή, ως εσωτερικό ένδικο μέσο, έδωσε την ευχέρεια στην Τουρκία μέσω της παράνομης επιτροπής, να προσαρτήσει εδάφη και περιουσίες Ελληνοκυπρίων στα Κατεχόμενα δίδοντας αποζημίωση αξίας πινακίου φακής.

Ως γνωστόν η Τουρκία παραγνωρίζοντας της όρους εντολής του ΕΔΑΔ που μεταξύ άλλων είναι :

• Αποζημίωση για απώλεια χρήσης των κατεχόμενων ιδιοκτησιών
• Χρηματική αποζημίωση για πώληση της ιδιοκτησίας
• Ανταλλαγή ελληνοκυπριακής ιδιοκτησίας στα κατεχόμενα με τουρκοκυπριακή γη στις ελεύθερες περιοχές
• Αποκατάσταση, δηλαδή να επιστραφούν περιουσίες στους νόμιμους ιδιοκτήτες,

έχει προχωρήσει στην εξαγορά πέραν των 17.000 σκαλών ελληνικής γης με συνολικό κόστος, που έχει καταβάλει ως αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες, πέραν των 227 εκατ. Στερλινών.

Σημειώνουμε ότι οι τίτλοι ιδιοκτησίας, κατά παράβαση των όρων εντολής του ΕΔΑΔ, περνούν στην κυριότητα της Τουρκικής Δημοκρατίας χωρίς την νόμιμη μεταβίβαση σύμφωνα με τις κείμενες νομοθεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζω ότι στα πλαίσια της έντονης ανησυχίας μας για την εξέλιξη των αποφάσεων της παράνομης επιτροπής, το Δημοκρατικό Κόμμα προ διετίας, ανέλαβε την πρωτοβουλία και είχε συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα, τον οποίο ενημερώσαμε για εισηγήσεις, που αποσκοπούν στην αναχαίτιση της οξύμωρης κατά τα άλλα απόφασης του ΕΔΑΔ.

Καλούμε το Γενικό Εισαγγελέα, να εξετάσει τις εισηγήσεις μας για την παράνομη λειτουργία της εν λόγω επιτροπής, εισηγήσεις που πιστεύουμε ότι θα θωρακίσουν περαιτέρω τις θέσεις τις Κυπριακής Δημοκρατίας.

Γραφείο Τύπου
11 Οκτωβρίου 2016

ροή ειδήσεων