Η ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ, ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΔΑΝΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 2015
27 Μαρ 2017 Ανακοινώσεις

Η προτροπή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς τις τράπεζες της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων βεβαίως και των κυπριακών τραπεζών, για διαγραφή δανείων ως ένα τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος των Μη – Εξυπηρετουμένων Δανείων, έρχεται να δικαιώσει την πρόταση, που κατέθεσε το Δημοκρατικό Κόμμα, εδώ και αρκετό καιρό.

Από τον Οκτώβριο του 2015, είχαμε προτείνει τρίπτυχο, για τη διαχείριση των Μη – Εξυπηρετουμένων Δανείων, το οποίο προνοούσε:

  • Την προαιρετική διαγραφή δανείων με την άμεση εφαρμογή ενός δημόσιου σχεδίου με το οποίο θα δίδεται το δικαίωμα στον δανειολήπτη και τον εγγυητή να εξαγοράζουν το δάνειο τους με έκπτωση.
  • Τη Δημιουργία ενός Φορέα Διαχείρισης Μη-εξυπηρετούμενων Δανείων.
  • Την Αναθεώρηση της καταστροφικής απόφασης του Euro Group του Μαρτίου του 2013.

Τότε η πρόταση του Δημοκρατικού Κόμματος είχε επικριθεί και χαρακτηριστεί ως «λαϊκίστικη» – κατά κανόνα – από τους ίδιους που μας διαφήμιζαν το δήθεν success story του κουρέματος.

Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται από την πρόσφατη προτροπή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εάν υιοθετείτο και εφαρμοζόταν η πρόταση μας από τότε, ίσως τώρα να μη απαιτείτο να ανησυχούμε για το υψηλότερο ποσοστό Μη – Εξυπηρετουμένων Δανείων στην παγκόσμια ιστορία των τραπεζών…

Ελπίζουμε, έστω και τώρα, η κυβέρνηση να υιοθετήσει, αυτήν, και άλλες προτάσεις του Δημοκρατικού Κόμματος για την οικονομία.

Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα Μη – Εξυπηρετούμενα Δάνεια, η κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα πρέπει να κατανοήσουν ότι το υψηλό ποσοστό τους, αποτελεί την κύρια τροχοπέδη στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Αν διαφωνούν με τις δικές μας εισηγήσεις, οφείλουν να ενημερώσουν το λαό ποιο είναι το δικό τους σχέδιο για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού προβλήματος που γονατίζει σήμερα τα κυπριακά νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

 

Γραφείο Τύπου

27 Μαρτίου 2017

© 2019 Democratic Party, Cyprus. All Rights Reserved
Created by Sorvus Media