Η θητεία της UNFICYP ουσιαστικά ανανεώθηκε για 4 μήνες αντί για 6
Ανακοινώσεις |

Η πρόνοια για «στρατηγική αναθεώρηση της UNFICYP», εντός τεσσάρων μηνών από την έγκριση του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο, στην ουσία μειώνει τη θητεία της δύναμης, με την υπάρχουσα δομή και τους όρους εντολής, στους τέσσερεις μήνες.

Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς:

• Για πρώτη φορά, μετά το 1964, τίθεται θέμα αλλαγής της δομής της και των όρων εντολής της UNFICYP.
• Ικανοποιεί αξίωση της τουρκικής πλευράς.
• Προδιαγράφει αναθεώρηση στη αριθμητική δύναμη της UNFICYP, σε μία περίοδο που η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στην περιοχή.

Το κατοχικό καθεστώς και η Τουρκία ανέκαθεν επεδίωκαν να εφαρμοστεί η μέθοδος της απευθείας συνεννόησης μεταξύ των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ψευδοκράτους, κάτι που παραπέμπει σε αναβάθμιση του ψευδοκράτους και υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η αξίωση αυτή, δυστυχώς, μπορεί να ικανοποιηθεί, με αφορμή την αλλαγή των δομών και των όρων εντολής της UNFICYP.

Η κυβέρνηση επιβάλλεται να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες, έτσι ώστε να αποτραπεί μια τέτοια δυσάρεστη εξέλιξη.

Η αλλαγή στη δομή και στους όρους εντολής της UNFICYP αυτή την κρίσιμη περίοδο, θα στείλει παντελώς λανθασμένα μηνύματα προς την Τουρκία και θα ενθαρρύνει την προκλητικότητα, την επεκτατικότητα και την αδιαλλαξία της.

Γραφείο Τύπου
28 Ιουλίου 2017

ροή ειδήσεων