Ήττα για την Ε/κ πλευρά, η τριμερής συνάντηση στη Νέα Υόρκη
Ανακοινώσεις |

Η τριμερής συνάντηση στη Νέα Υόρκη μεταξύ του ΓΓ του ΟΗΕ, του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, κατέληξε με μια ακόμη ΗΤΤΑ για την Ελληνοκυπριακή πλευρά.

Ο Νίκος Αναστασιάδης:

  • ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΗΚΕ πλήρως με τους όρους και τις αξιώσεις της τουρκικής πλευράς και εγκατέλειψε όλες τις προϋποθέσεις που ο ίδιος έθεσε για σύγκληση νέας διάσκεψης για το κυπριακό στη Γενεύη.

Συγκεκριμένα, υπαναχώρησε από όλους τους όρους, που ο ίδιος είχε θέσει, όπως:

  1. Να υπάρξει «κατάληξη» στο κεφάλαιο της ασφάλειας, πριν να συζητηθούν τα υπόλοιπα κεφάλαια.
  2. Να υπάρξει «ακτίνα συμφωνίας» στο κεφάλαιο της ασφάλειας, πριν να συζητηθούν τα υπόλοιπα κεφάλαια.
  3. Να γίνει «ουσιαστική συζήτηση» στο κεφάλαιο της ασφάλειας, πριν να συζητηθούν τα υπόλοιπα κεφάλαια.
  • ΕΚΧΩΡΗΣΕ στον Άιντα την εξουσία να ετοιμάσει το έγγραφο για την πτυχή της Ασφάλειας, καταργώντας την «κυπριακής ιδιοκτησίας» διαδικασία.
  • ΔΕΣΜΕΥΕΙ την Ελληνοκυπριακή πλευρά και την Ελλάδα, αποδεχόμενος ότι το έγγραφο που θα ετοιμάσει ο Άιντα για την Ασφάλεια «… θα καθοδηγήσει τη συζήτηση».

Οφείλουμε να ερωτήσουμε:

  • Ποιες θα είναι οι «συμφωνημένες θέσεις» που θα περιλάβει ο κ. Άιντα σε αυτό το έγγραφο; Για παράδειγμα, ο Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Πολίτης, τον περασμένο Ιανουάριο, είχε αποδεχτεί «μεταβατικές διατάξεις» για τις εγγυήσεις. Αυτή η σοβαρότατη υποχώρηση θα εμπεριέχεται στο έγγραφο που θα ετοιμάσει ο Άιντα και θα δεσμεύει την πλευρά μας;
  • Θα συζητηθεί το έγγραφο Άιντα στο Εθνικό Συμβούλιο πριν να γίνει αποδεκτό από τη πλευρά μας;
  • Θα ενημερωθεί το Εθνικό Συμβούλιο για το τι συζητήθηκε και τι περιλαμβάνεται στα έγγραφα του Μοντ Πελεράν 3, πριν να γίνει αποδεκτό το έγγραφο Άιντα;
  • Θα ενημερωθεί ο κυπριακός λαός εκ των προτέρων για το έγγραφο Άιντα ή θα συνεχιστεί η συσκότιση των τελευταίων τεσσάρων ετών και θα μας παρουσιαστεί ως τετελεσμένο γεγονός;

Η αποτυχία της πολιτικής Αναστασιάδη συνεχίζεται.

Πάει σε νέα πενταμερή διάσκεψη, χωρίς την Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, με την Ευρωπαϊκή Ένωση απλό παρατηρητή, με βάση τους τουρκικούς όρους και χωρίς να έχει ικανοποιηθεί κανένας από τους όρους που ο ίδιος είχε θέσει.

Ο κ. Αναστασιάδης οδηγεί το κυπριακό και την Κύπρο σε επικίνδυνα μονοπάτια, ερήμην του λαού.

 

Γραφείο Τύπου

5 Ιουνίου 2017

ροή ειδήσεων