Κ. Μαυρίδης: Αδίσταχτη εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από Τουρκία
Ανακοινώσεις |

Τα όσα βιώνει η Κύπρος εξαιτίας της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία, ανέδειξε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D) με παρέμβασή του σε σχετική συζήτηση με την αρμόδια Επίτροπο I. Γιόχανσον σε κεκλεισμένων θυρών συνεδρία της Πολιτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Στην παρέμβασή του ο κ. Κ. Μαυρίδης ανέφερε αρχικά: «Θα ήθελα να μιλήσω εκ μέρους των κρατών-μελών πρώτης γραμμής στην ΕΕ και να αναφερθώ σε συγκεκριμένα παραδείγματα και αριθμούς. Ομολογώ ο ίδιος ότι, αν δεν προερχόμουν από την Κύπρο, θα φάνταζε αδιανόητη μια τέτοια εκτόξευση των αριθμών και η υπό εξέλιξη ανατροπή της δημογραφίας». Συνεχίζοντας, ο κ. Μαυρίδης εξήγησε ότι «μια πολιτική ομαλής και νόμιμης μετανάστευσης για όσα κράτη-μέλη το επιθυμούν, βάσει των αναγκών τους, καθιστά την μεταναστευτική ροή διαχειρίσιμη. Δεν μπορεί όμως η μεταναστευτική πολιτική, είτε στο επίπεδο των κρατών-μελών, είτε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, να διαμορφώνεται από μια χώρα εκτός ΕΕ, όπως την Τουρκία».

Όπως επεσήμανε ο Κύπριος Ευρωβουλευτής, «στην περίπτωση της Κύπρου, πάνω από 10% του πληθυσμού στις ελεύθερες περιοχές αποτελείται από μετανάστες και αιτητές ασύλου που εισήλθαν παράνομα. Δεν πρόκειται απλά για παράτυπη μετανάστευση, αλλά για σκόπιμη και οργανωμένη ανατροπή της δημογραφίας, η οποία επιχειρείται από το καθεστώς Ερντογάν. Πάνω από 95% αυτού του αριθμού διοχετεύτηκαν οργανωμένα από την Τουρκία στα κατεχόμενα και ακολούθως στις ελεύθερες περιοχές μέσω της Πράσινης Γραμμής».

Καταλήγοντας ο κ. Μαυρίδης τόνισε μεταξύ άλλων: «Πρόκειται για αδίσταχτη εργαλειοποίηση της μετανάστευσης εις βάρος ενός νησιωτικού κράτους της ΕΕ, της Κύπρου, από το αυταρχικό καθεστώς Ερντογάν. Δεν μπορεί η ΕΕ να επικεντρώνεται στην λεγόμενη «διαχειρίσιμη μετανάστευση» και να παραβλέπει την αδίσταχτη εργαλειοποίηση».

Γραφείο Τύπου

9 Μαρτίου 2023

ροή ειδήσεων