Κ. Μαυρίδης: Ευρωπαϊκή στρατηγική για αξιοπρεπή στέγαση για όλους
Ανακοινώσεις |

Παρέμβαση είχε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D) στη συζήτηση με θέμα «Αξιοπρεπής στέγαση για όλους» ενώπιον των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Το συγκεκριμένο θέμα συμπεριλήφθηκε στην ατζέντα της ολομέλειας μετά από πρωτοβουλία της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Στην παρέμβασή του ο κ. Μαυρίδης ανέφερε τα εξής

«Η αξιοπρεπής στέγαση θα έπρεπε να αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά έγινε προνόμιο για τους λίγους.

Η ενεργειακή κρίση, η τεράστια αύξηση των οικοδομικών υλικών, η αύξηση των επιτοκίων και άλλοι παράγοντες καθιστούν τη στέγαση σοβαρό οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα, με αποτέλεσμα τα νέα ζευγάρια να μην μπορούν πλέον να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι και παιδιά, επηρεάζοντας επίσης τους φοιτητές και άτομα με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα. Τα ενοίκια, τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια και το κόστος υπηρεσιών κοινής ωφέλειας έχουν αυξηθεί δυσανάλογα προς τους μισθούς τα τελευταία χρόνια σε ολόκληρη την Ευρώπη.»

Καταλήγοντας, ο κ. Μαυρίδης σημείωσε επίσης:

«Όπως έχω υποστηρίξει πολλές φορές, και όπως σωστά ανέφερε ο Επίτροπος, τα κράτη-μέλη με στεγαστικό πρόβλημα, όπως η Κύπρος, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα. Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή στρατηγική για αξιοπρεπή στέγαση με συγκεκριμένες επενδύσεις καθώς και μια κοινωνική προσέγγιση όσον αφορά τα επιτόκια για τα στεγαστικά δάνεια.»

Σε δήλωσή του στο περιθώριο της ολομέλειας, ο κ. Μαυρίδης εξήγησε ότι μια κοινωνική προσέγγιση στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων αφορά στην εξαίρεση των συγκεκριμένων επιτοκίων, με βάση στοχευμένα κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, από τυχόν αυξήσεις στα γενικότερα επιτόκια της αγοράς.

Γραφείο Τύπου

6 Οκτωβρίου

ροή ειδήσεων