Στην πρώτη συνεδρία της Επιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας στη νέα θητεία του Ευρωκοινοβουλίου, ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D) είχε παρέμβαση στη συζήτηση για τις «Αποστολές και Επιχειρήσεις Κοινής Άμυνας και Ασφάλειας της ΕΕ».
Στην παρέμβασή του, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής επικεντρώθηκε στην ασφάλεια της Μεσογείου, η οποία αφορά την ασφάλεια της ΕΕ στο σύνολο της, τονίζοντας ότι η ασφάλεια της Μεσογείου προϋποθέτει κοινούς στόχους και ετοιμότητα για αντιμετώπιση πολιτικών συγκρούσεων και κρίσεων. Συγκεκριμένα, ο κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε στην επιχείρηση «Ειρήνη», η οποία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020 με πρωταρχική αποστολή την συμμόρφωση όλων των χωρών με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για επιβολή απαγόρευσης-εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη. Όπως επεσήμανε, η εν λόγω επιχείρηση είναι παράδειγμα των δυνατοτήτων καθώς και των αδυναμιών της ΕΕ, λόγω εμπλοκής της Τουρκίας που έχει δικούς της γεωπολιτικούς στόχους αντίθετους με εκείνους της ΕΕ. «Εξαρχής, κύριος παραβάτης του Διεθνούς Δικαίου στην επιχείρηση αυτή υπήρξε η Τουρκία με πρώτο συμβάν τον Ιούνιο του 2020. Έκτοτε ακολούθησαν διάφορα συμβάντα με την Τουρκία πρωταγωνιστή, εμποδίζοντας την επόπτευση πλοίων και συμμόρφωση με την απαγόρευση μεταφοράς όπλων κι αρνούμενη να συνεργαστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κύπριος Ευρωβουλευτής.
Ο κ. Μαυρίδης ανέφερε επίσης ότι η κοινή ασφάλεια της ΕΕ στη Μεσόγειο εμποδίζεται από την παραβατική τουρκική συμπεριφορά, από την Κύπρο ως τον Καύκασο. Όπως υπογράμμισε, για την τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου από το 1974 και για την επεκτατική τουρκική πολιτική στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο, είναι θέματα για τα οποία ως ΕΕ έχουμε κοινές θέσεις. Καταλήγοντας, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής τόνισε ότι η πραγματικότητα καταδεικνύει ότι δεν μπορεί να εμπιστευόμαστε, ούτε να στηριζόμαστε σε τέτοιους παραβάτες του Διεθνούς Δικαίου, που εργαλειοποιούν την παρανομία στο πλαίσιο της επεκτατικής τους εξωτερικής πολιτικής.
Γραφείο Τύπου
5 Σεπτεμβρίου 2024