Κοινή διακήρυξη του Δημοκρατικού Κόμματος, του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, της Συμμαχίας Πολιτών και του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών με αφορμή την κοινή εκδήλωση για εορτασμό της επετείου ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας
03 Οκτ 2016 Ανακοινώσεις

Λευκωσία, 3 Οκτωβρίου 2016

Τιμούμε φέτος την 56η επέτειο ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αποτελεί τη μεγαλύτερή κατάκτηση του κυπριακού λαού. Η διεθνώς αναγνωρισμένη κρατική μας οντότητα αποδείχθηκε κατ’ επανάληψη ότι αποτελεί την πιο αποτελεσματική ασπίδα για τον Κυπριακό λαό.

Αναπόφευκτα, η επιβίωση και το μέλλον του Κυπριακού λαού είναι ταυτισμένα με την ύπαρξη και υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η 56η επέτειος της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, βρίσκει την Κυπριακή Δημοκρατία με ανοικτές τις πληγές της τουρκικής κατοχής και της συνεπακόλουθης προσφυγιάς και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Βρίσκει την Κυπριακή Δημοκρατία μπροστά στις πιο μεγάλες και κρίσιμες προκλήσεις στην Ιστορία της.

Δυστυχώς, 42 χρόνια μετά την Τουρκική εισβολή, η Τουρκία συνεχίζει με αμείωτη ένταση να αναβαθμίζει το ψευδοκράτος και να επιχειρεί να υποβαθμίσει την κυριαρχία και οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι ενέργειες της Τουρκίας διαχρονικά, και πιο έντονα το τελευταίο χρονικό διάστημα, αποσκοπούν στην ολοκλήρωση του τουρκικού στρατηγικού στόχου που δεν είναι άλλος από τη νομιμοποίηση της διχοτόμησης και την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που θα οδηγήσουν αναπόφευκτα στον πλήρη έλεγχο της Κύπρου από την Τουρκία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οφείλει να θέσει αυτό το ζήτημα στην επόμενη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί και να απαιτήσει ξεκάθαρη απάντηση, που θα διατυπωθεί με σαφήνεια στα έγγραφα, για μετεξέλιξη και συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οφείλει να κάνει ξεκάθαρο στην τουρκική πλευρά ότι η μετεξέλιξη και συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μη διαπραγματεύσιμη. Η επιμονή της τουρκικής πλευράς σε ασαφείς διατυπώσεις που θα επιτρέπουν πολλαπλές ερμηνείες και ουσιαστικά σε κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ακυρώνει ολόκληρη τη διαπραγματευτική διαδικασία.

Η Κύπρος και ο Κυπριακός Ελληνισμός διέρχονται κρίσιμες στιγμές και προκλήσεις που ελλοχεύουν σοβαρούς κινδύνους για την κρατική μας ανεξαρτησία και την Εθνική μας επιβίωση. Η ανάγκη να δράσουμε άμεσα, να προασπίσουμε και να σώσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία έχει καταστεί αδήριτη. Σε αυτή την κρίσιμη εποχή, ενωμένοι όλοι μαζί, πέραν και πάνω από τις όποιες ιδεολογίες και σκοπιμότητες που διχάζουν, με γνώμονα μόνο το καλό της πατρίδας μας, οφείλουμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας. Οφείλουμε να στρέψουμε και πάλι την προσοχή μας στην κατοχή και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για απελευθέρωση της πατρίδας μας, και να διεκδικήσουμε το αυτονόητο: Ελευθερία, Δημοκρατία και Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Το Κυπριακό, ως θέμα εισβολής, κατοχής και εποικισμού, το δημιούργησε ο τουρκικός επεκτατισμός και το διαιωνίζει η τουρκική αδιαλλαξία. Ούτε η σημερινή κατάσταση της προσφυγιάς και της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά ούτε και η διχοτόμηση, υπό οποιαδήποτε μορφή και σχήμα, αποτελούν επιλογή.

Η ορθή επίλυση του Κυπριακού, αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για να μπορέσουν Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι, να ζήσουν ειρηνικά, σε συνθήκες ελευθερίας, ασφάλειας και ευημερίας σε μια ελεύθερη κοινή πατρίδα απολαμβάνοντας ισότιμα όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατικές ελευθερίες, χωρίς φυλετικές διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Μια λύση όμως για να έχει νόημα θα πρέπει να ανατρέπει τα δεδομένα της εισβολής και της κατοχής και όχι να τα νομιμοποιεί ή να εδράζεται σε αυτά. Θα πρέπει να συνάδει με τις σύγχρονες αρχές της δημοκρατίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις προσδοκίες των νέων που θα τη βιώσουν και θα την εφαρμόσουν. Θα πρέπει να επιτρέπει σε όλους τους νόμιμους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας να διακινούνται και να εγκαθίστανται ελεύθερα όπου αυτοί επιλέξουν, να έχουν το δικαίωμα ιδιοκτησίας και εργασίας σε όποια περιοχή θελήσουν να ζήσουν και να ασκούν τις δημοκρατικές ελευθερίες του εκλέγειν και εκλέγεσθαι εκεί όπου ζουν και εργάζονται. Η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να δίνει συνέχεια στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η όποια λύση οδηγεί σε κατάλυση ή σε αμφισβήτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί παγίδα και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Όση σημασία έχει η εξεύρεση λύσης άλλη τόση και μεγαλύτερη έχει η επόμενη μέρα να οδηγεί σε πολιτική σταθερότητα, ασφάλεια και οικονομική ευημερία και όχι σε αδιέξοδα και νέες προστριβές. Ως εκ τούτου, η λύση θα πρέπει να είναι δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική, κάτι που προϋποθέτει το πολιτικό σύστημα να λειτουργεί με τους κανόνες της δημοκρατίας και όχι με δυσλειτουργικές πρόνοιες σε μια ρατσιστική και διχοτομική βάση. Η παραβίαση των αρχών και των κανόνων της δημοκρατίας, οδηγεί σε αδιέξοδα και σε παράλυση του Κράτους.

Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να απαλλαγεί από ξένα στρατεύματα και εποίκους και να καταστεί πραγματικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη σε όλη τη γεωγραφική έκταση του νησιού, ως μια αδιαίρετη κυριαρχία και μια διεθνή προσωπικότητα. Το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο αποτελούν το μόνο πλαίσιο διασφάλισης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύση, ενώ εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα και

ξένες στρατιωτικές βάσεις είναι κατάλοιπα ενός αποικιακού συστήματος, τα οποία πρέπει να τερματιστούν.

Ως εκ τούτου, για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και συνθήκες για μια δίκαιη λύση θα πρέπει να εγκαταλειφθεί η πολιτική των μονομερών υποχωρήσεων και στη θέση της να αναπτυχθεί μια διεκδικητική στρατηγική, με τη σύναψη στρατηγικών συμμαχιών που ενισχύουν την Κυπριακή Δημοκρατία. Για την επίτευξη λύσης επιβάλλεται ο εξαναγκασμός της Τουρκίας σε αλλαγή πολιτικής. Χωρίς μια τέτοια αλλαγή, είτε δεν θα υπάρξει λύση είτε η λύση θα είναι Τουρκικών προδιαγραφών. Η Άγκυρα θα αλλάξει πολιτική μόνο όταν το πολιτικό κόστος που θα πληρώνει για τη συνέχιση της κατοχής θα υπερβαίνει το όφελος που έχει διατηρώντας την. Γι’ αυτό πρέπει να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που προσφέρει στην Κυπριακή Δημοκρατία η ιδιότητα του μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και οι ευκαιρίες που παρέχει η επιθυμία της Τουρκίας είτε για ένταξη στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, είτε για προνομιακή σχέση με την Ένωση.

Η συνεργασία με την Ελλάδα θα πρέπει να αναβαθμιστεί για να καλύπτει όλους τους τομείς και να εδράζεται σε μια κοινή και ολοκληρωμένη στρατηγική.

Τα κόμματα Δημοκρατικό Κόμμα, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών και Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, δηλώνουν πως θα συνεχίζουν να αγωνίζονται για την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας και της εδαφικής της ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας με όλες τους τις δυνάμεις.

Για το Δημοκρατικό Κόμμα, την ΕΔΕΚ, τη Συμμαχία Πολιτών και το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η ασπίδα του κυπριακού λαού. Την προασπιζόμαστε και την ενισχύουμε με στόχο τη συνέχιση της.

Γραφείο Τύπου
3 Οκτωβρίου 2016

© 2019 Democratic Party, Cyprus. All Rights Reserved
Created by Sorvus Media