Μόνη σταθερή θέση για την Αμμόχωστο, η εφαρμογή του ψηφίσματος 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Ανακοινώσεις |

Κατάφορη παραβίαση των σχετικών με την Αμμόχωστο ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ειδικότερα του 550 ψηφίσματος και προκλητική περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου, αποτελούν οι παράνομες επισκέψεις του λεγόμενου «υπουργού εξωτερικών» του ψευδοκράτους στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, με άλλους ψευδοϋπουργούς, με στρατιωτικούς διοικητές του κατοχικού στρατού και με δημοσιογράφους.

Τα – εδώ και αρκετό καιρό υπό εξέλιξη – επικοινωνιακά παιγνίδια του κατοχικού καθεστώτος με το Βαρώσι, παραμονή των εξελίξεων στο κυπριακό, δεν είναι τίποτε άλλο από την αισχρή προσπάθεια της Τουρκίας και των φερέφωνων της στα κατεχόμενα, να χρησιμοποιήσει την κατεχόμενη πόλη, που κρατά όμηρο για σαράντα πέντε χρόνια, ως μοχλό πίεσης και εργαλείο διχασμού των Ελληνοκυπρίων.

Στο πλαίσιο του ιδίου σχεδιασμού εμπίπτει και η προαναγγελθείσα παράνομη επίσκεψη στο Βαρώσι, του τούρκου Υπουργού Εξωτερικών.

Καλούμε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την απαθή στάση, για να μην επηρεαστεί δήθεν το κλίμα ενόψει εξελίξεων στο κυπριακό.

Επιβάλλεται να προχωρήσει αμέσως σε καταγγελία στον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και να απαντήσει στους παρανοϊκούς ισχυρισμούς των τούρκων για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των περιουσιών της κατεχόμενης πόλης.

Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην επίτευξη συµφωνίας για την επανεγκατάσταση στα Βαρώσια υπό την αιγίδα των Ηνωµένων Εθνών, ταυτόχρονα µε την έναρξη της µελέτης από τους συνοµιλητές των συνταγµατικών και εδαφικών πτυχών µιας συνολικής διευθέτησης. Μόλις επιτευχθεί συµφωνία για τα Βαρώσια, να εφαρµοστεί, χωρίς να αναµένεται η έκβαση των συζητήσεων για άλλες πτυχές του κυπριακού προβλήµατος.  

Καλούμε τους νόμιμους κατοίκους των Βαρωσίων να παραμείνουν σταθεροί στην εφαρμογή του ψηφίσματος 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να μην γίνουν θύματα παραπλάνησης από τις σειρήνες των ψεύτικων τουρκικών επικοινωνιακών παιγνιδιών.

Γραφείο Τύπου

30 Αυγούστου 2019

ροή ειδήσεων