Νικόλας Παπαδόπουλος: «Διαφωνούμε κάθετα με τις εισηγήσεις που ακούγονται, για να αποσυρθεί ο σχετικός φάκελος και να επαναρχίσει η διαδικασία για κατοχύρωση του χαλλουμιού»
WEB TV, Στήλη Προέδρου |

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, μετά από συνάντηση που είχε με τις Αγροτικές Οργανώσεις, για το θέμα της κατοχύρωσης του χαλλουμιού, προέβη στην εξής δήλωση:

«Είχα την ευκαιρία σήμερα να συζητήσω με τις αγροτικές οργανώσεις ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα, που αφορούν την κυπριακή οικονομία, την εγγραφή του χαλλουμιού ως Προστατευόμενη Ονομασίας Προέλευσης, το γνωστό ΠΟΠ. Ένα σημαντικό ζήτημα που αφορά το προϊόν, που αποτελεί τη μεγαλύτερη εξαγωγή για τη χώρα μας. Τα έσοδα από τις εξαγωγές χαλλουμιού, ξεπερνούν τις μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Επομένως είναι με ιδιαίτερη ανησυχία, που διαπιστώνουμε ότι στη διαχείριση αυτού του ζητήματος, παρουσιάστηκαν σοβαρότατες ευθύνες αμέλειας σε πολιτικό, αλλά και τεχνοκρατικό επίπεδο. Όμως αυτό που επείγει αυτή τη στιγμή, είναι να βεβαιωθούμε είναι ότι η σχετική αίτηση εγγραφής του χαλλουμιού σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πρέπει να προχωρήσει. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, θεωρούμε ότι λανθασμένα έχει πολιτικοποιηθεί ένα ζήτημα, που θα έπρεπε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάζει σε καθαρά τεχνοκρατικό επίπεδο. Θέλουμε να τονίσουμε ότι ως Δημοκρατικό Κόμμα διαφωνούμε κάθετα με τις εισηγήσεις που ακούγονται, για να αποσυρθεί ο σχετικός φάκελος και να επαναρχίσει η διαδικασία. Σε τέτοια περίπτωση εμείς πιστεύουμε ότι θα μπούμε σε περιπέτειες. Κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου, ότι είναι αμφίβολο κατά πόσο στο τέλος της ημέρας, θα καταφέρουμε να πετύχουμε το στόχο της εγγραφής του χαλλουμιού. Αντίθετα θεωρούμε ότι θα πρέπει να προωθηθεί η έγκριση της σχετικής αίτησης, που έχει ήδη καταχωρηθεί, να ξεπεραστούν τα πολιτικά προβλήματα, οι ενστάσεις που δυστυχώς αυτή τη στιγμή έχουν υποβληθεί από τουρκοκυπριακής πλευράς, να βρεθεί ένας τρόπος, έτσι να συμφωνηθεί ο απαραίτητος μηχανισμός ελέγχου ποιότητας, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην επίσημη έγκριση και κατοχύρωση του χαλλουμιού, καθώς αυτό θα ωφελήσει την κυπριακή οικονομία και φυσικά όλους τους παραγωγούς που απασχολούνται στον τομέα.

Προφανώς, υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα πίσω από τις ενστάσεις, που έχουν οδηγήσει στην κωλυσιεργία εξέτασης της αίτησης. Επομένως, υπάρχουν κάποιοι που θα επιθυμούσαν, ο φάκελος να αποσυρθεί. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι, εμείς διαφωνούμε με αυτές τις εισηγήσεις, γιατί στο τέλος της ημέρας, εάν αποδεχθούμε την εισήγηση για απόσυρση του φακέλου, τίθεται πλέον, σε αμφιβολία κατά πόσο θα πετύχουμε ποτέ την κατοχύρωση του χαλλουμιού. Άρα, θα χάσουν ακόμα και εκείνοι που διαφωνούν με το πρότυπο. Αυτή η συζήτηση έχει τελειώσει, έχει ξεπεραστεί από τα γεγονότα, πλέον το μόνο πράγμα που θα πρέπει να μας απασχολήσει, είναι κατά πόσο θα πετύχουμε την εγγραφή του χαλλουμιού ως ΠΟΠ. Θα πρέπει να επιμείνουμε στην έγκριση της αίτησης και να ξεπεραστούν τα πολιτικά προβλήματα, που αυτή τη στιγμή παρουσιάζονται στο εξωτερικό και εμποδίζουν την έγκριση.

Θέλω να διαχωρίσουμε δύο πράγματα:

Άλλο οι ενστάσεις εντός Κύπρου για το πρότυπο του προϊόντος και άλλο τα πολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θεωρώ πολύ πιο σοβαρά αυτά τα πολιτικά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γιατί η συζήτηση για το πρότυπο έχει τελειώσει. Έχουμε συμφωνήσει, έχει κατατεθεί η σχετική αίτηση, άρα αναμένουμε την έγκριση. Το πρόβλημα το σοβαρό που αντιμετωπίζουμε είναι σε σχέση με τις ενστάσεις της τ/κ πλευράς για τον μηχανισμό εποπτείας της ποιότητας του προϊόντος, που δεν αποδέχονται τις εισηγήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος, είτε να βρεθεί μια χρυσή τομή, ένας συμβιβασμός έτσι ώστε να προχωρήσει ένας συμφωνημένος μηχανισμός ποιότητας ή να προχωρήσει η διαδικασία ανεξαρτήτως των ενστάσεων της τ/κ πλευράς. Δεν μπορεί πλέον να καθυστερεί ένα τεχνοκρατικό θέμα για πολιτικούς λόγους. Και αυτή θα πρέπει να είναι η ξεκάθαρη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δώσαμε τη ευκαιρία να συμβιβαστούμε, να βρούμε ένα μηχανισμό από κοινού. Από τη στιγμή που δεν δέχεται η άλλη πλευρά, πρέπει να προχωρήσουμε μόνοι μας.»

Γραφείο Τύπου

17 Δεκεμβρίου 2019

ροή ειδήσεων