ΝΙΚΟΛΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: «Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΥ ΧΩΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΜΑΣ»

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο, είχε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, κατά τη διάρκεια της οποίας, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ επέδωσε στον Νικόλα Παπαδόπουλο την απόφαση του 13ου Συνεδρίου της ΕΔΕΚ για στήριξη της υποψηφιότητας του κ. Παπαδόπουλου στις προεδρικές εκλογές του 2018.

Σε δηλώσεις του, ο Νικόλας Παπαδόπουλος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, αλλά και την ΕΔΕΚ για τη στήριξη της υποψηφιότητας του στις προεδρικές εκλογές και πρόσθεσε:

«Χθες ξεκίνησε η επίσημη διαδικασία και στην Αλληλεγγύη για έγκριση της απόφασης για την στήριξη της δικής μου υποψηφιότητας, τους οποίους επίσης ευχαριστώ και ευελπιστώ τις αμέσως επόμενες ημέρες θα έχουμε επίσημες αποφάσεις και από την Αλληλεγγύη. Επίσης τις αμέσως επόμενες μέρες θα ξεκινήσουμε μία διαδικασία συζήτησης και έγκρισης προγραμματικών θέσεων με τους Οικολόγους έτσι ώστε να καταλήξουμε το συντομότερο δυνατόν στην παρουσίαση αυτών των προτάσεων αλλά και της εισήγησης των τριών κομμάτων στα συλλογικά όργανα των Οικολόγων για να πάρουν και οι Οικολόγοι τις δικές τους αποφάσεις. Επομένως, η συνεργασία του ενδιάμεσου χώρου είναι ένα ιστορικό γεγονός. Και ιστορικές θεωρώ είναι και οι ευθύνες μας. Ευθύνες για να φέρουμε την αλλαγή. Αλλαγή σ’ ότι αφορά την νοοτροπία, αλλαγή σε λανθασμένες πολιτικές, αλλαγή σε ότι αφορά τη λανθασμένη στρατηγική στο κυπριακό και δεν έχω καμίαν απολύτως αμφιβολία ότι με τη δύναμη του ενδιάμεσου χώρου, με τη στήριξη του κόσμου, μπορούμε να πετύχουμε αυτό τον στόχο, για το καλό του τόπου, για το καλό του λαού μας».

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος είπε πως ήταν λογικό και αναμενόμενο, μετά την απόφαση του 13ου Παγκυπρίου Συνεδρίου της ΕΔΕΚ να επιδοθεί η συγκεκριμένη απόφαση στον Νικόλα Παπαδόπουλο και τόνισε:

«Θα ήθελα να διαβεβαιώσω από την πλευρά της ΕΔΕΚ ότι η πρωτοβουλία η οποία ανελήφθη για να συνεργαστούν τα πέντε Κόμματα στις επόμενες προεδρικές εκλογές και με δεδομένη την αρχική πολιτική βούληση και των πέντε κομμάτων και την αναγκαιότητα αυτής της συνεργασίας, θα συνεχιστεί με ειλικρίνεια, με εντιμότητα, με διαφάνεια, για να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο ολοκλήρωσης αυτής της προσπάθειας κατά τρόπο θετικό. Και με την εμπλοκή και των πέντε κομμάτων αλλά την ίδια στιγμή και με τη συμμετοχή σε αυτή την προσπάθεια και Κινήσεων και Οργανώσεων Πολιτών αλλά και άλλων προσωπικοτήτων. Θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτή η προσπάθεια να ολοκληρωθεί, να εντατικοποιηθεί και, κυρίως, να προσφέρουμε στο λαό μας μια εναλλακτική υποψηφιότητα, έτσι ώστε τον ερχόμενο Φλεβάρη με μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας να έχουμε καταθέσει μια υποψηφιότητα νίκης έτσι ώστε να έχουμε αλλαγή στη διακυβέρνηση και απαλλαγή από τη συγκεκριμένη καταστροφική πολιτική, που ο λαός πια άρχισε να την αντιλαμβάνεται όχι μόνο στα θέματα της οικονομίας και των κοινωνικών επιπτώσεων, όπως είναι το Γενικό Σχέδιο Υγείας, όπως είναι βαριές φορολογίες οι οποίες υπάρχουν, όπως είναι το μεγάλο οικονομικό χάσμα που δημιουργήθηκε μεταξύ των χαμηλών και των υψηλών εισοδηματικών στρωμάτων της κυπριακής κοινωνίας αλλά και τα αδιέξοδα τα οποία η πολιτική του Προέδρου Αναστασιάδη και όσων τον υποστηρίζουν έχουν πια κατά τρόπο καθαρό και σαφή, διαφανεί και στην πορεία επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος. Εάν λοιπόν για κάποιους οι Πλανήτες είχαν ευθυγραμμιστεί για τη δήθεν λύση του Κυπριακού, θεωρώ ότι το τελευταίο διάστημα στην προσπάθεια γι’ αυτή τη συνεργασία, συμβαίνουν γεγονότα πάνω σε σημειολογικά ιστορικές στιγμές. Για παράδειγμα, η συνάντηση των πέντε για να καταλήξουμε στη υποψηφιότητα έγινε στις 24 του Απρίλη, ημέρα όπου ο λαός μας απέρριψε το διχοτομικό και το ρατσιστικό Σχέδιο Ανάν. Σήμερα παραδίδω τη συγκεκριμένη απόφαση του Συνεδρίου της ΕΔΕΚ στις 3 Μαΐου, γενέθλια ημέρα της ΕΔΕΚ – 3 του Μάη 1969 ήταν – και θεωρούμε ότι αυτές οι συγκυρίες θα συνεχίσουν για ευόδωση των προσπαθειών και των στόχων μας».

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος κλήθηκε να σχολιάσει τη στάση της Συμμαχίας Πολιτών αναφορικά με τη συνεργασία του Ενδιάμεσου Χώρου.

«Εμείς σεβόμαστε πλήρως τις αποφάσεις της Συμμαχίας Πολιτών. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να κλείσουμε τις πόρτες σε μια προσπάθεια να υπάρξει συνεργασία και των πέντε κομμάτων. Γιατί θεωρούμε τη Συμμαχία Πολιτών εν δυνάμει συνεργάτες, συναγωνιστές και συμμάχους σ’ αυτή την προσπάθεια να φέρουμε την αλλαγή».

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ απάντησε σε ερώτηση για τη βάση της συνεργασίας των κομμάτων του Ενδιάμεσου Χώρου.

«Δεν πρόκειται να παγιδευτούμε στην ονοματολογία, το έχουμε πει πάρα πολλές φορές. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι η ουσία και το περιεχόμενο της λύσης. Ανεξάρτητα αν η ΕΔΕΚ έχει απορρίψει στη βάση συγκεκριμένου λογικού την ονοματολογία, δεν νομίζω οποιοσδήποτε να έχει διαπιστώσει ότι υπάρχουν διαφορές με το Δημοκρατικό Κόμμα ή ακόμα και με τα υπόλοιπα κόμματα που επιδιώκουμε αυτή τη συνεργασία όσον αφορά τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού. Υπάρχει οποιοσδήποτε από εμάς που έχει αποδεχθεί την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων μετά τη λύση; Υπάρχει κάποιος από εμάς που έχει αποδεχθεί εκ περιτροπής προεδρία; Υπάρχει οποιονδήποτε από τα κόμματα αυτά που έχει αποδεχθεί εγγυητικά επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας μετά τη λύση; Υπάρχει οποιοδήποτε από τα κόμματα αυτά που έχει δεχθεί καταστρατήγηση της εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου όπως σήμερα συζητείται ή της παραβίασης των πολιτικών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Άρα λοιπόν, διαπιστώνουμε ότι σε όλα αυτά υπάρχει ταύτιση. Και πάνω σε αυτά είναι που θα γίνει συζήτηση. Αντιλαμβάνομαι την προσπάθεια, διάφορα κόμματα να αναγάγουν δήθεν σε πρόβλημα και σε αντιθέσεις, το ζήτημα του ότι εμείς έχουμε απορρίψει μια ονοματολογία. Εμείς δεν θα σταθούμε πάνω σε αυτό. Αυτό που έχει τη μεγάλη σημασία είναι ότι σ’ αυτά τα βασικά και τα ουσιώδη έχουμε ταύτιση απόψεων και πάνω σ’ αυτά είναι που θα στηρίξουμε την πολιτική μας για να πετύχουμε μια δημοκρατική, βιώσιμη λύση του κυπριακού στη βάση των αρχών που έχουμε καθορίσει στη βάση ακόμα και των προνοιών του ομόφωνου κοινού ανακοινωθέντος του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009 που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κάποιοι που τον υποστηρίζουν το έχουν παραβιάσει».

Καταλήγοντας ο Νικόλας Παπαδόπουλος τόνισε:

«Ο στόχος είναι κοινός. Είναι η απελευθέρωση της Κύπρου και η απαλλαγή από την κατοχή. Και όποιος συμφωνεί με την εκ περιτροπής προεδρία, με την παραμονή όλων των εποίκων, με την αριθμητική ισότητα, με τα βέτο, με την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την μετατροπή της Κύπρου σε ένα τούρκικο προτεκτοράτο που δεν θα μπορεί να πάρει καμία απόφαση χωρίς την έγκριση της Άγκυρας, θα έχει υποψήφιο. Θα είναι ο Νίκος Αναστασιάδης και όποιον υποψήφιο αποφασίσει στη συνέχεια το ΑΚΕΛ να βάλει. Όποιοι διαφωνούν με αυτές τις θέσεις και γνωρίζω ότι διαφωνεί η ΕΔΕΚ, διαφωνεί η Αλληλεγγύη, διαφωνούν όλα τα κόμματα που συμμερίζονται τις ίδιες ανησυχίες με μας και θέλουν ένα καλύτερο μέλλον για το λαό μας, τους καλούμε να συνταχθούν μαζί μας, σ’ αυτή την προσπάθεια. Να αλλάξουμε αυτή τη λανθασμένη στρατηγική στο κυπριακό. Το περιεχόμενο της λύσης πρέπει να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού μας για ένα καλύτερο μέλλον».

 

Γραφείο Τύπου
3 Μαΐου 2017

© 2019 Democratic Party, Cyprus. All Rights Reserved
Created by Sorvus Media