ΝΙΚΟΛΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: «ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΩΝ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΒΟΥΛΙΜΙΑ»
Ανακοινώσεις, Στήλη Προέδρου |

Συνάντηση με τον πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Στανισλάβ Οσάτσι είχε σήμερα, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Παπαδόπουλος προέβη στην εξής δήλωση:

«Είχα σήμερα μια πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συνάντηση μαζί με το Ρώσο Πρέσβη στη Λευκωσία, στον οποίο μετέφερα τις απόψεις και τις εκτιμήσεις του Δημοκρατικού Κόμματος σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση, σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού. Θεωρούμε πως, δυστυχώς, η Τουρκία, προσπαθεί να βρει αιτιάσεις, δικαιολογίες και προφάσεις, για να εντείνει το κλίμα και να οδηγήσει τα πράγματα σε ένα αδιέξοδο. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι. Είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Ερντογάν επιδιώκει την κλιμάκωση γιατί, θέλει να εξαγάγει τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή την στιγμή στην Τουρκία. Είχαμε ακόμα μια φορά την ευκαιρία να μεταφέρουμε στον κ. Οσάτσι, τις ευχαριστίες μας ως Δημοκρατικό Κόμμα, γιατί η Ρωσία τηρεί μια στάση αρχών, η οποία είναι βοηθητική σε ότι αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, καθώς θεωρούμε πως το κυπριακό πρέπει να επιλυθεί χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις από οποιανδήποτε τρίτη χώρα περιλαμβανομένης της Τουρκίας».

Απαντώντας σε ερώτηση για την τελευταία τουρκική πρόκληση με την έκδοση NAVTEX στην ΑΟΖ της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, είπε:

«Η κλιμάκωση της τούρκικης προκλητικότητας με τη δέσμευση της περιοχής δυτικά της Πάφου, με οδηγία NAVTEX, αποτελεί ακόμα μια απόδειξη του γεγονότος ότι η τούρκικη βουλιμία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με την πολιτική των υποχωρήσεων και των γενναιόδωρων προσφορών. Η πολιτική της παράδοσης και των υποχωρήσεων, απλά εκτρέφει την τούρκικη αδιαλλαξία και σε καμιά περίπτωση δεν προωθεί τα δικά μας συμφέροντα. Είναι γι’ αυτό ακριβώς το λόγο που θεωρούμε ότι σήμερα παρά ποτέ χρειάζεται ένας συντονισμός μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας για να προωθηθεί μια πολιτική στο κυπριακό, η οποία θα επιφέρει κόστος στην Τουρκία για την μη επίλυση του Κυπριακού. Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στην τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και εισηγούμαστε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέτρα, με τα οποία μπορούμε να επιφέρουμε αυτό το πολιτικό κόστος στην Τουρκία. Ελπίζουμε, ο Πρόεδρος τη Δημοκρατίας να εισακούσει τις δικές μας εισηγήσεις, αλλά πάνω απ’ όλα να υπάρξει αυτή η συν – διαβούλευση και συλλογική αντιμετώπιση των τούρκικων προκλήσεων προς εξυπηρέτηση των εθνικών μας συμφερόντων».

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος κλήθηκε να σχολιάσει τα όσα δηλώνονται ή κυκλοφορούν και αφορούν το σκηνικό γύρω από τις εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο.

«Εμείς θεωρούμε, ότι ο μόνος τρόπος να αλλάξει η αποτυχημένη πολιτική στο κυπριακό, αλλά και να αλλάξουν κάποια ζητήματα που αφορούν την εσωτερική διακυβέρνηση και ιδιαίτερα την οικονομία, είναι με αλλαγή της κυβέρνησης. Δυστυχώς, η δική μας διαπίστωση είναι ότι, αν τα πράγματα εξελιχτούν όπως εκτιμούμε πως θα εξελιχθούν, δηλαδή δεν θα έχουμε οποιαδήποτε πρόοδο σε ότι αφορά τη διεθνή διάσκεψη και τις προσπάθειες για λύση του κυπριακού, τότε θα πρέπει, εμείς ως το μεγαλύτερο κόμμα του Κέντρου, να αναλάβουμε τέτοιες πρωτοβουλίες για να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε μια συνεργασία μεταξύ όλων των δυνάμεων του Κέντρου, που συμφωνούν μαζί μας πως πρέπει να αλλάξει η παρούσα κυβέρνηση για ν’ αλλάξουν οι πολιτικές της. Εμείς, στο Δημοκρατικό Κόμμα, θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο, κάθε δυνατότητα, θα αναλάβουμε τέτοιες πρωτοβουλίες, για να επιτύχουμε αυτό το στόχο. Αυτή ακριβώς ήταν και η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ», είπε ο κ Παπαδόπουλος, ο οποίος ερωτήθηκε και για την Ημερίδα για το Κυπριακό, που διοργανώνεται σε λίγες ημέρες από τα κόμματα του χώρου του Κέντρου.

«Στις 10 Μαρτίου θα έχουμε μια κοινή εκδήλωση του Δημοκρατικού Κόμματος, της ΕΔΕΚ, της Αλληλεγγύης, και των Οικολόγων, στην οποία θα συζητήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό και το ότι η πολιτική του Προέδρου Αναστασιάδη στο κυπριακό, έχει αποτύχει. Σε αυτή την εκδήλωση, η Συμμαχία Πολιτών, για λόγους τους οποίους δεν επιθυμώ εγώ να επεξηγήσω – είναι θέμα που αφορά τη Συμμαχία Πολιτών – έχει αποφασίσει να μη συμμετέχει. Είναι δικαίωμά τους. Εμείς θα προχωρήσουμε. Θεωρούμε ότι είναι καθήκον όλων μας, να ενημερώσουμε τη κοινή γνώμη για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό αλλά και για το τι εισηγούμαστε ότι πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα αν είναι να βγάλουμε το Κυπριακό από τα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει».

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα δεν έχει πάρει οποιεσδήποτε αποφάσεις για τις Προεδρικές Εκλογές σε ότι αφορά την ονοματολογία.

«Έχουμε μόνο την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, ότι θα πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλία συνεννόησης με τον ενδιάμεσο χώρο, με στόχο να έχουμε εναλλακτικές επιλογές στις επόμενες Προεδρικές Εκλογές», τόνισε ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

Γραφείο Τύπου
6 Μαρτίου 2017

ροή ειδήσεων