ΝΙΚΟΛΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: «ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΤΙΣΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ EAST MED, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ»
Ανακοινώσεις, Στήλη Προέδρου |

Χαιρετίζουμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την υπογραφή της Διακήρυξης των τεσσάρων χωρών, της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Ιταλίας, για την έναρξη της ανάπτυξης του αγωγού φυσικού αερίου East Med,
Ως γνωστό ο αγωγός θα ξεκινά από το Ισραήλ, θα περνά από την Κύπρο και την Ελλάδα και θα καταλήγει στην Ιταλία.

Η θέση του Δημοκρατικού Κόμματος, η οποία έχει κατατεθεί δημόσια στο πλαίσιο της πρότασης του Δημοκρατικού Κόμματος για τη νέα στρατηγική στο κυπριακό, προνοεί την στρατηγική αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη σύναψη συμμαχιών με σημαντικές χώρες της περιοχής, όπως είναι η Αίγυπτος και το Ισραήλ αλλά και με ευρωπαϊκές χώρες όπως είναι η Γαλλία, η Ιταλία και φυσικά η Ελλάδα.

Με αυτές τις συνεργασίες και συμμαχίες θα ενδυναμώσουμε την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα συν-διαμορφώσουμε το «αντίπαλο δέος» που θα μπορέσει να τα βάλει με τις επιδιώξεις της Τουρκίας.
Οφείλουμε λοιπόν να κτίσουμε στη συμφωνία για τον αγωγό East Med, για να αποτρέψουμε τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας.

Επομένως πρέπει να αποτρέψουμε αρνητικές εξελίξεις όπως είναι η δημιουργία αγωγού που θα περνά από την επικράτεια μας, προς την Τουρκία
Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην Τουρκία να ελέγχει όλο το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου.

Επειδή, κατά καιρούς έχουμε ακούσει από κυβερνητικά στελέχη τοποθετήσεις για αγωγό προς την Τουρκία, θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση.

Για εμάς τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά. ΑΝ έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ της συνεργασίας με την Τουρκία, από τη μία και τη συνεργασία με την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση από την άλλη, επιλέγουμε Ελλάδα, επιλέγουμε Ευρώπη.

Ελπίζω, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να τοποθετηθεί ξεκάθαρα γι’ αυτό το ζήτημα.

 

Γραφείο Τύπου
4 Απριλίου 2017

ροή ειδήσεων