Νικόλας Παπαδόπουλος: «Το πλαίσιο Γκουτέρεζ, ως έχει καταγραφεί στην τελευταία έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, του Σεπτεμβρίου του 2017, δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση των διαπραγματεύσεων ή και τη βάση επίλυσης του κυπριακού»
Ανακοινώσεις, Στήλη Προέδρου |

Συνάντηση με την Επικεφαλής της UNFICYP, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, είχε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος.

Σε δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του για την κλιμακούμενη τούρκικη αδιαλλαξία και την επεκτατικότητα, ιδιαίτερα ενόψει των επικείμενων τούρκικων εκλογών.

«Κατανοούμε όλοι ότι βρισκόμαστε σε μια στάση αναμονής όπου περιμένουμε να δούμε κατά πόσο η Τουρκία θα είναι διατεθειμένη μετά τις δικές της εκλογές να εγκαταλείψει τις γνωστές πάγιες, αδιάλλακτες θέσεις της και να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με μια εποικοδομητική διάθεση. Προσωπική μου άποψη και αυτήν μετέφερα στην κυρία Σπέχαρ, είναι ότι δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος πως ο κ. Ερντογάν  θα αλλάξει στάση μετά τις τούρκικες εκλογές. Αντίθετα, εάν κάποιος εξετάσει τα αποτελέσματα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, αυτό που διαπιστώνει είναι ότι μετά από κάθε εκλογές ο κ. Ερντογάν γίνεται χειρότερος. Άρα θα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος – και θεωρώ ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ένα ρόλο να διαδραματίσουν σε σχέση με αυτό το ζήτημα – να πιεστεί η Τουρκία να εγκαταλείψει αυτές τις απαράδεκτες θέσεις που εμποδίζουν τη λύση του κυπριακού», είπε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος μετέφερε στην κ. Σπέχαρ τη θέση του Δημοκρατικού Κόμματος για το πλαίσιο Γκουτέρεζ.

«Το πλαίσιο Γκουτέρεζ, ως έχει και ως έχει καταγραφεί στην τελευταία έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, του Σεπτεμβρίου του 2017, δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση των διαπραγματεύσεων  ή και τη βάση επίλυσης του κυπριακού, καθώς περιλαμβάνει απαράδεκτες πρόνοιες που συγκρούονται  με τις διαχρονικές θέσεις των Ελληνοκυπρίων και τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου».

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερή διαφάνεια όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις.

«Δεν είναι δυνατόν κάποιοι να περιμένουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα διεξάγονται πίσω από κλειστές πόρτες, με μυστική διπλωματία και στο τέλος αυτής της διαδικασίας να μας παρουσιάσουν ένα ολοκληρωμένο Σύνταγμα ή και πρόνοιες της λύσης, τις οποίες θα μας ζητήσουν να τις αποδεχθούμε με εκβιασμούς και με εκφοβισμούς. Αυτό από μόνο του θα οδηγήσει την όλη διαδικασία σε μια παταγώδη αποτυχία. Επομένως, αναμένουμε, αλλά και απαιτούμε από τα Ηνωμένα Έθνη, να ζητήσουν από τους δύο ηγέτες να ενημερώσουν την κοινή γνώμη και στις δύο κοινότητες για τις πραγματικές διατάξεις και πρόνοιες αυτής της συμφωνίας. Πρέπει να δοθούν όλα τα έγγραφα για να μπορέσει ο κόσμος να ενημερωθεί  για το τι συζητείται στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του κυπριακού».

«Είμαστε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο κ. Παπαδόπουλος, «είμαστε στον  21ον αιώνα και κάποιοι θεωρούν ότι θα συντάξουν το Σύνταγμα μας χωρίς να ενημερωθεί ο κόσμος και θα μας το παρουσιάσουν στο τέλος με ένα δίλημμα, αποδέχεστε ή δεν έχουμε λύση του Κυπριακού. Είναι αδιανόητο ότι αυτή είναι η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Πώς είναι δυνατόν να συντάσσονται τόσο σημαντικά έγγραφα, αλλά να μην έχει καμία ενημέρωση ο κόσμος τον οποίον αφορά αυτό το Σύνταγμα. Σε καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν γίνεται  αυτό που γίνεται στην Κύπρο. Το 1960 δεν ακολουθήθηκε μια τέτοια διαδικασία. Θέλω να υπενθυμίσω ότι ως Ελληνοκύπριοι τότε, διαπραγματευτήκαμε το Σύνταγμα για ένα χρόνο πριν έρθει στο τέλος η ανεξαρτησία. Ούτε καν αυτό δεν επιτρέπεται σήμερα. Δεν είμαστε μια αποικία, είμαστε ένα κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απαιτούμε να έχουμε τον ίδιο σεβασμό, που έχουν όλοι οι υπόλοιποι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος και κατέληξε:

«Έχει ευθύνες ο κ. Αναστασιάδης γι’ αυτή την αδιαφάνεια  και τη μυστικότητα. Εμείς διαφωνούμε. Το έχουμε πει πάρα πολλές φορές, πρέπει να εμπλακεί η Βουλή των Αντιπροσώπων σ’ αυτή τη διαδικασία, πρέπει να εμπλακεί ο ίδιος ο λαός σε αυτή τη διαδικασία και να έχει ενημέρωση για ζητήματα που αφορούν  το δικό του μέλλον.»

 

Γραφείο Τύπου

20 Ιουνίου 2018

ροή ειδήσεων