Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ομολογεί την αποτυχία της πολιτικής και τακτικής του στο κυπριακό και παραδέχεται εμμέσως ότι παραπλανούσε το λαό
Ανακοινώσεις |

Η συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Πολίτης», αποτελεί:

  • Ομολογία του κ. Αναστασιάδη, ότι το κείμενο, που επιδόθηκε από τον ΓΓ του ΟΗΕ στα μέρη την 30η Ιουνίου 2017 και καταγράφεται στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ του Σεπτεμβρίου του 2017, ως το πλαίσιο Γκουτέρεζ, δεν θα οδηγήσει σε βιώσιμη και λειτουργική λύση.
  • Απόδειξη ότι παραπλανούσε το λαό, με ψευδείς παραστάσεις, για προεκλογικούς λόγους.

Το Δημοκρατικό Κόμμα διαφώνησε με το πλαίσιο Γκουτέρεζ και προειδοποιούσε για την επικινδυνότητα του, όταν ήταν ακόμα σε εξέλιξη η πενταμερής διάσκεψη στο Crans Montana, ενώ ο κ. Αναστασιάδης πανηγύριζε τότε, αλλά ούτε και αντέδρασε, όταν έγινε ρητή αναφορά για το εν λόγω πλαίσιο, στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ του Σεπτεμβρίου του 2017.

Οι κυβερνώντες και ηγεσία του ΔΗΣΥ, επιδιώκουν τώρα να συγκαλύψουν την αποκάλυψη της αποτυχίας της πολιτικής και τακτικής τους, προσπαθώντας να θολώσουν τα νερά, με αλλοπρόσαλλες δηλώσεις περί χαμένων πρακτικών του κειμένου της 4ης Ιουλίου 2017, το οποίο, για ενάμιση και πλέον χρόνο, πλάσαραν ως την εκδοχή του πλαισίου Γκουτέρεζ, που υποτίθεται ήταν θετική για την Ε/κ πλευρά.

Στην ίδια συνέντευξη του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσπαθεί ανεπιτυχώς και ελλιπώς, να εξηγήσει τι εννοεί με την ιδέα του για «αποκεντρωμένη ομοσπονδία».

Και επειδή, επίκειται η συνάντηση του κ. Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, κατά την οποία, πληροφορίες που δεν έχουν διαψευστεί από την κυβερνητική πλευρά, φέρουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προτίθεται να εξηγήσει στον κατοχικό ηγέτη τα περί «αποκεντρωμένης ομοσπονδίας», το Δημοκρατικό Κόμμα ζητά τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου πριν τη συνάντηση, για να υπάρξει εκ των προτέρων ενημέρωση και σχετική συζήτηση.

Το Δημοκρατικό Κόμμα δηλώνει ότι δεν επιτρέπεται πλέον, η ενημέρωση να γίνεται εκ των υστέρων και τα κόμματα να τίθενται προ τετελεσμένων γεγονότων.

Ειρήσθω εν παρόδω, συμφωνούμε με την διαπίστωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι το προϊόν των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία πλήττει καίρια τη λειτουργικότητα του «ομοσπονδιακού» κράτους και ότι ο Ακκιντζί αξιώνει στην ουσία πολιτική ανισότητα.

Ωστόσο, το πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί με την ιδέα της λεγόμενης «αποκέντρωσης» των εξουσιών, αλλά με την απόσυρση της μεθόδου της μίας θετικής ψήφου, δηλαδή των τουρκοκυπριακών βέτο.

 

 

Γραφείο Τύπου

18 Φεβρουαρίου 2019      

ροή ειδήσεων