Ο ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ Ή Η ΜΕΙΩΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ, ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ, ΟΔΗΓΕΙ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ
Ανακοινώσεις |

ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΜΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ, ΕΥΗΣ ΤΣΟΛΑΚΗ

Σοβαρότατο ζήτημα προκύπτει από κυβερνητικές αποφάσεις, οι οποίες τερματίζουν ή μειώνουν επιδόματα φροντίδας που παρέχονται σε άτομα με αναπηρίες.

Το θέμα ήγειρε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων, Χριστάκης Νικολαΐδης και δυστυχώς επιβεβαιώθηκε από δημοσιεύματα και από δηλώσεις συνεργάτη της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Η δήλωση του συνεργάτη της Υπουργού, ότι οι αποκοπές προέκυψαν από την προσπάθεια για επίλυση στρεβλώσεων που παρουσίαζε το σύστημα που ακολουθείτο παλαιότερα, αποτελεί δικαιολογία η οποία δεν συμβάλλει καθόλου στη βελτίωση της ήδη πολύ μειονεκτικής θέσης στην οποία βρίσκονται τα άτομα με αναπηρίες και ιδιαίτερα τα άτομα με πολλαπλές αναπηρίες, τα οποία επηρεάζονται από αυτές τις αποκοπές.

Η παροχή υπηρεσιών φροντίδας σε ένα άτομο με αναπηρία ή αναπηρίες είναι το σημαντικότερο μέτρο για την αξιοπρεπή διαβίωσή του και οποιεσδήποτε πράξεις ή παραλείψεις οι οποίες προκαλούν αποκοπή ή μείωση του αντίστοιχου επιδόματος, οδηγεί το άτομο με αναπηρία στην εξαθλίωση, στην περιθωριοποίηση και στον κοινωνικό αποκλεισμό.

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων όχι μόνο θα πρέπει να αποκαταστήσει άμεσα το λάθος που έγινε, αλλά και να προχωρήσει στις διαδικασίες για τη θέσπιση ξεχωριστής Νομοθεσίας για τα άτομα με αναπηρίες, όσον αφορά την κάλυψη του κόστους της αναπηρίας.

Από τη μέρα της εφαρμογής του Νόμου για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το Δημοκρατικό Κόμμα επεσήμανε και επισημαίνει ότι αυτός ο Νόμος δεν μπορεί να καλύπτει όλες τις ομάδες των συνανθρώπων μας που χρειάζονται οικονομική στήριξη, δηλαδή τους μακροχρόνια άνεργους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τα άτομα με αναπηρίες και αυτό επειδή οι ανάγκες και τα δεδομένα είναι διαφορετικά για την κάθε ομάδα.

Επιπλέον, το Δημοκρατικό Κόμμα εκφράζει την απογοήτευσή του για τις 60 αρνητικές και μόνο 4 θετικές επισημάνσεις για τον τρόπο με τον οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία εφαρμόζει τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, ως αυτές αναφέρονται στην έκθεση της αρμόδιας Επιτροπής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και επιφυλάσσεται όπως επανέλθει πολύ σύντομα με συγκεκριμένες επισημάνσεις και εισηγήσεις.

 

Γραφείο Τύπου
24 Απριλίου 2017

ροή ειδήσεων