Οι αποφυλακίσεις είναι θέμα του Συμβουλίου Αποφυλάκισης και όχι της νομοθεσίας
Ανακοινώσεις |

Το θέμα με την πρόωρη αποφυλάκιση του κ. Ρίκκου Ερωτοκρίτου, δεν είναι πρόβλημα που προκύπτει από τη νομοθεσία, αλλά από τον τρόπο, που το Συμβούλιο Αποφυλάκισης ασκεί τη διακριτική του ευχέρεια, να αποφασίζει ποιος θα αποφυλακιστεί και ποιος όχι.

Η νομοθεσία τροποποιήθηκε πρόσφατα και δόθηκε το δικαίωμα υποβολής αίτησης αποφυλάκισης έξι μήνες νωρίτερα απ’ ότι προνοείτο στον προηγούμενο νόμο.

Το Δημοκρατικό Κόμμα υπερψήφισε την τροπολογία, καθώς, με βάση τη χρονοβόρα διαδικασία εξέτασης τέτοιων αιτημάτων, κρίθηκε λογική.

Όμως, δεν αφορά τη νομοθεσία, ο τρόπος και οι λόγοι με βάση τους οποίους το Συμβούλιο Αποφυλάκισης αποφασίζει ποιου το αίτημα θα εγκρίνει και ποιου όχι.

Οπότε, αυτό που θα πρέπει να εξεταστεί, είναι πως θα ασκείται έλεγχος στις αποφάσεις του Συμβουλίου Αποφυλάκισης, κατά πόσο υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια και αν αυτά εφαρμόζονται με τον ίδιο τρόπο.

Το Δημοκρατικό Κόμμα ζητά να επανεξεταστούν η νομοθεσία και οι διαδικασίες έγκρισης αιτήματος αποφυλάκισης, καθώς και πως επενεργεί η καλή διαγωγή στη μείωση της ποινής.

Ζητούμε επίσης ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας και τα κριτήρια, τα οποία ορίζει το Συμβούλιο Αποφυλάκισης.

 

Γραφείο Τύπου –  11 Αυγούστου 2018

ροή ειδήσεων