Ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Δημοκρατικού Κόμματος, Πανίκου Λεωνίδου στη συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2020, στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Ανακοινώσεις |

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η συζήτηση για τους προϋπολογισμούς, αποτελεί πάντοτε μια ευκαιρία για να προβούμε από την μια σε έναν σύντομο απολογισμό των πολιτικών που εφαρμόστηκαν την χρονιά που πέρασε και από την άλλη να σχολιάσουμε τις προοπτικές, αλλά και τις προτεραιότητες που καθορίζει η Κυβέρνηση, αναφορικά με την οικονομία, την κοινωνία και άλλους σημαντικούς τομείς.

Για τον φετινό προϋπολογισμό, ασφαλώς και έχουμε παρατηρήσεις και διαφωνίες. Η βελτίωση που παρουσιάζουν οι δείχτες της οικονομίας, έχουν μεν θετικό στοιχείο, δυστυχώς όμως αυτό δεν αποτυπώνεται στην πραγματική οικονομία και δεν το βιώνει ο κάθε πολίτης, ο άνεργος, ο μικρομεσαίος επαγγελματίας και το κάθε νοικοκυριό.

Ως Δημοκρατικό Κόμμα, καταφέραμε να ενισχύσουμε και τον φετινό προϋπολογισμό με σημαντικές προτάσεις μας, που στηρίζουν ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των χαμηλοσυνταξιούχων, των κατοίκων των ορεινών κοινοτήτων και των νεαρών ζευγαριών.

Συγκεκριμένα πετύχαμε :

1.         Αύξηση του κονδυλίου που αφορά την                Κατώτατη Σύνταξη Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατά 19 εκατομμύρια.

2.         Αύξηση κατά 20 εκατομμύρια του κονδυλίου για το Ταμείο  Αλληλεγγύης

3.         Αύξηση κατά 50%, του κονδυλίου που αφορά  το επίδομα θέρμανσης προς τους Κατοίκους          ορεινών Κοινοτήτων και αύξηση των δικαιούχων

4.         Αύξηση κατά 50%, του κονδυλίου που αφορά το              Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Ορεινών και Ακριτικών Περιοχών.   

5.         Πετύχαμε επίσης αύξηση του κονδυλίου που     αφορά την Εξωσωματική Γονιμοποίηση.

Βασική προτεραιότητά του Δημοκρατικού Κόμματος, είναι η αποκατάσταση της μεσαίας τάξης, με παράλληλη διασφάλιση του κοινωνικού κράτους.

Με τις προτάσεις μας, επιχειρούμε να ανακουφίσουμε τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Μια πληγή που δυστυχώς παραμένει ανοικτή, είναι αυτή της αστάθειας του τραπεζικού συστήματος. Παρόλα τα πρόσθετα προνόμια που απέκτησαν μέσα από τις διάφορες νομοθεσίες, δυστυχώς οι τράπεζες και τα διάφορα ταμεία, συνεχίζουν να συμπεριφέρονται με αυταρχισμό και αλαζονεία έναντι των οφειλετών.

Το περιβόητο σχέδιο εστία, έχει εφαρμοστεί και κρίνεται δυστυχώς ως αποτυχημένο. Η Κυβέρνηση πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην αναθεώρησή του και να μειώσει την γραφειοκρατία, θέτοντας παράλληλα πιο ευέλικτα και δίκαια κριτήρια, έτσι ώστε πραγματικά να βοηθηθούν όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Σε αυτούς άλλωστε απευθύνεται το σχέδιο εστία και αυτούς πρέπει να στηρίξει, παρέχοντάς τους ουσιαστική βοήθεια.

Όσον αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Κυβέρνηση εδώ και έξι χρόνια περίπου προσπαθεί να προβεί στην μεταρρύθμιση της, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Έχουμε δει την πρόταση της Κυβέρνησης για τις ενοποιήσεις των δήμων και αναμένουμε πλέον τα τελικά νομοσχέδια, για να διαπιστώσουμε αν πράγματι τελικά πρόκειται για μεταρρύθμιση, ή απορρύθμιση.

Ως Δημοκρατικό Κόμμα θα τοποθετηθούμε, έχοντας υπόψιν τις βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν την τοπική αυτοδιοίκηση, της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας δηλαδή με γνώμονα πάντοτε, την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

Στη στεγαστική Πολιτική, δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει μεγάλη μερίδα της κοινωνίας για ανέγερση κατοικίας. Δυστυχώς η Κυβέρνηση, παρόλο που έστω και καθυστερημένα, κατέθεσε σχέδιο με συγκεκριμένα κριτήρια, τα κίνητρα εκτός από περιορισμένα, δημιουργούν ανισότητες μεταξύ των κοινοτήτων και των κατοίκων.

Για αυτό, όπως έχουμε προαναφέρει, παρεμβήκαμε ως Δημοκρατικό Κόμμα, για αλλαγή τους.

Προτείνουμε μεταξύ άλλων  :

1.         Αύξηση των συντελεστών δόμησης και επέκταση των οικιστικών ζωνών,

2.         Παραχώρηση πολεοδομικών κινήτρων,

3.         Άμεση αλλαγή της νομοθεσίας για το ενοικιοστάσιο, την οποία δυστυχώς η Κυβέρνηση παρέλειψε και/ή αμέλησε να καταθέσει με αποτέλεσμα να βρίσκεται στη Βουλή με πρωτοβουλία των κομμάτων,

4.         Καθιέρωση της πολιτικής για την μεμονωμένη κατοικία ως κοινωνικό μέτρο, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις περιβαλλοντικές προϋποθέσεις,

5.         Ανέγερση φοιτητικών εστιών,

6.         Ανέγερση κατοικιών σε χαλίτικα, είτε από το κράτος, είτε από τους δήμους.

Η πολιτική των ψηλών κτηρίων που επιβάλλεται τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στη Λεμεσό, δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Η πολιτική αυτή, και το πρόγραμμα πολιτογράφησης αλλοδαπών, δεν αποτελούν σταθερή πηγή εισοδημάτων, αφού ουσιαστικά ενισχύουν συγκεκριμένες, προνομιούχες κατηγορίες πολιτών.

Με αφορμή λοιπόν την αυθαίρετη και σκανδαλώδη χορήγηση διαβατηρίων σε ακατάλληλα και μη δικαιούχα πρόσωπα, με στόχο να ικανοποιηθούν ιδιοτελή συμφέροντα, οφείλουμε να θίξουμε για πολλοστή φορά την τεράστια ευθύνη των Κυβερνώντων . Έχουν μετατρέψει ένα πρόγραμμα που είχε ως στόχο την ενίσχυση της οικονομίας, σε οργανωμένη επιχείρηση, για εκμετάλλευση και αποκόμιση τεράστιου οικονομικού οφέλους από συγκεκριμένα γραφεία.

Με ενέργειες που αγγίζουν τα όρια του εγκλήματος, της διαφθοράς και της διαπλοκής ( χθες μάλιστα ήταν και η παγκόσμια μέρα κατά της διαφθοράς) κατάφεραν δυστυχώς να διασύρουν και να πλήξουν το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παράλληλα, η ανενόχλητη κυκλοφορία ενός βαν με εξοπλισμό παρακολούθησης, στους δρόμους της Κύπρου, ο σκοπός ύπαρξης του οποίου παραμένει ακόμα άγνωστος, δημιουργεί ανησυχία και φόβο μεταξύ των πολιτών, για την ασφάλεια και την παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών τους.

Η καθημερινή και συνεχής αποκάλυψη παρατυπιών και σκανδάλων, η ύπαρξη αμέλειας, αδράνειας και αδιαφορίας συνθέτουν το σκηνικό και την εικόνα της παρούσας Κυβέρνησης, η οποία απέτυχε να θέσει ανάχωμα στην κατρακύλα και στην καταρράκωση των θεσμών του κράτους.

Η Κυβέρνηση έπαψε να ενδιαφέρεται για την τήρηση των αρχών της χρηστής διοίκησης και την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και αφίεται στις ορέξεις και επιθυμίες των μεγάλων συμφερόντων.   Από την μια ισχυρίζεται ότι κόπτεται για την καταπολέμηση και οριστική εξάλειψη των φαινομένων διαφθοράς και διαπλοκής, και από την άλλη αγνοεί και/ή αμφισβητεί τα πορίσματα διερευνητικών επιτροπών που η ίδια συστήνει.

Θα πρέπει επιτέλους να προβεί σε αυτοκριτική και να δημιουργήσει μηχανισμούς ελέγχου, σε συνεργασία με όλους, για την αποτελεσματική και διαφανή άσκηση της πολιτικής διαδικασίας. Στόχος, όλων πρέπει να είναι η πολιτική αξιοπιστία και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς.

Ιδιαίτερα για να επανακτήσουμε την χαμένη εμπιστοσύνη της νέας γενιάς, που απαξιώνει και απομακρύνεται συνεχώς από την πολιτική και τους πολιτικούς.

Για την παιδεία ασφαλώς και δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στο θεσμό των εξετάσεων ανά τετράμηνο που ξεκίνησε χθες. Ένα θεσμό που το Δημοκρατικό Κόμμα, είχε διαδραματίσει σημαντικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στην καθιέρωση του. Στοχεύσαμε στη συνολική διαφανή και αντικειμενική αξιολόγηση του μαθητή, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά τον θεσμό στην πρώτη Λυκείου.

Δυστυχώς και εδώ το Υπουργείο βεβιασμένα και χωρίς να προβεί σε ουσιαστικό διάλογο με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, προχώρησε μονομερώς στην εφαρμογή του με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αβεβαιότητα σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Εμείς συνεχίζουμε να πιστεύουμε στην συνεχή αναμόρφωση του δημόσιου σχολείου, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται αφενός στις σύγχρονες ανάγκες και αφετέρου στις αρχές του ανθρωπισμού, της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό υιοθετούμε το πάγιο αίτημα, για ένταξη της πολιτικής αγωγής και της κοινωνιολογίας, ως βασικά μαθήματα διδασκαλίας σε γυμνάσια και λύκεια.

Συνεχίζουμε να επιμένουμε στην πρόταση μας για αναβάθμιση των Τεχνικών Σχολών. 

Αντικρίζουμε θετικά τους θεσμούς των μουσικών και αθλητικών σχολείων, απαιτούμε όμως την κατοχύρωση τους και τονίζουμε την ανάγκη δημιουργίας άλλων παρόμοιων προγραμμάτων .

Επιβάλλεται η επέκταση του ολοήμερου σχολείου και κατοχύρωση επιτέλους ως αορίστου χρόνου, των εκπαιδευτικών που συμπλήρωσαν 30 μήνες υπηρεσία στο δημόσιο σχολείο.

Για τα άτομα με ειδικές ανάγκες η Κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει επιτέλους στην εφαρμογή των περιβόητων εισηγήσεων, που βρίσκονται στα συρτάρια του Υπουργείου και να επιλύσει το θέμα αποκατάστασης αυτών των ατόμων, όταν οι γονείς τους φύγουν από τη ζωή.

Επαναλαμβάνουμε και φέτος τη θέση μας για δημιουργία ενός γενικού νόμου πλαισίου, που θα διέπει με ενιαίο τρόπο την οργάνωση δομή και λειτουργία των Δημόσιων Πανεπιστημίων.

Ένα σοβαρό θέμα που θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος του εξορθολογισμού διαφόρων υπηρεσιών στην Παιδεία, είναι η αποκατάσταση όλων των στρεβλώσεων και αδικιών για όσους εργάζονται με διάφορες μορφές εργασιακών σχέσεων. 

Η πολιτεία πρέπει να αφουγκραστεί τις αγωνίες των ανθρώπων του πολιτισμού, αλλά και να καλλιεργήσει τον ίδιο τον πολιτισμό.

Οι κρατικές δομές πρέπει να αναδιαρθρωθούν, χρόνιες αγκυλώσεις να θεραπευθούν και να δημιουργήσουμε θεσμούς υπεράνω συμφερόντων. Στο πλαίσιο αυτό εμπίπτει και η πρόταση του Δημοκρατικού Κόμματος για δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού .

Θα ήταν παράλειψη μου να μην αναφερθώ σε μερικά μείζονα προβλήματα που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η Λεμεσός :

1. To κυκλοφοριακό, ιδιαίτερα σε Αγία Φύλα και Κάτω Πολεμίδια,

2. Η αδυναμία περίθαλψης των ασθενών στα κρατικά νοσηλευτήρια, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες ιατρών και νοσηλευτών

3.    Η απουσία επαρκούς αριθμού υποστατικών για ενοικίαση,

4.  Η μεγάλη καθυστέρηση στην κατασκευή των δρόμων Λεμεσού – Σαιττά, Ερήμης – Πλατρών και Λεμεσού – Αγρού.

Όσον αφορά την Ύπαιθρο παρά τις διαχρονικές διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης για στήριξη της, διαπιστώνουμε καθημερινά την πλήρη απαξίωση και αδυναμία, να ενισχύσει τις κοινότητες μας, οι οποίες οδηγούνται στην ερήμωση και εξαθλίωση.

Τομέας Υγεία Τα σοβαρά προβλήματα και οι συνεχιζόμενες αδυναμίες που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, προκαλούν ανασφάλεια και αβεβαιότητα στους ασθενείς. Είναι φανερό ότι η δημόσια υγεία πλήττεται και αποδυναμώνεται, έχοντας την Κυβέρνηση να εφησυχάζει και να αδρανεί, πιστεύοντας ότι με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ λύθηκαν όλα τα προβλήματα.

Κύριε Πρόεδρε , Κυρίες και Συνάδελφοι,

Το Δημοκρατικό Κόμμα θα συνεχίσει να διαδραματίζει υπεύθυνο και πρωταγωνιστικό ρόλο. Δηλώνουμε έτοιμοι να στηρίξουμε τη λειτουργία του κράτους, χωρίς να σημαίνει πως απαλλάσσουμε την Κυβέρνηση από τα λάθη και τις ευθύνες της. Θα είμαστε αυστηροί και επικριτικοί όπου και όταν κρίνουμε ότι αυτό επιτάσσει το καλό του τόπου και των συμπατριωτών μας.

Στο σημείο αυτό να μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Άγγελο Βότση, τον Αναπληρωτή πρόεδρο Μαρίνο Μουσιούττα  και όλα τα Μέλη της Επιτροπής, τους Βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, το προσωπικό της βουλής, τον Κοινοβουλευτικό μου Συνεργάτη και τους άλλους Συνεργάτες της ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, για τη σημαντική συμβολή τους στις εργασίες και διαδικασίες του Κοινοβουλευτικού Έργου.  

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.

Γραφείο Τύπου

10 Δεκεμβρίου 2019         

ροή ειδήσεων